1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Επίσκεψη του συγγραφέα, Γιάννη Μπάρτζη, στο σχολείο μας

Φεβ 20242
IMG 1a324bcbce751ae26505d0999efdcb32 V 1

IMG cd7104b48acd701acbac7f8ffc24dd30 V

  Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 στο σχολείο μας τον καταξιωμένο διδάκτορα, αξιολογητή του ΙΕΠ και συγγραφέα, μα πάνω απ’ όλα δάσκαλο, Γιάννη Μπάρτζη.

   Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Α τάξης, που απαρτίζουν την ομάδα φιλαναγνωσίας με τους συμμαθητές τους, είχαν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή και τη δράση, να μάθουν για το έργο του κου Μπάρτζη, και μέσα από τις ερωτήσεις που έθεσαν, να κατανοήσουν τόσο τη λαχτάρα και την μοναχικότητα της συγγραφής, όσο και τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις της έκδοσης των βιβλίων.

   Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν το βιβλίο και η αγάπη γι’ αυτό. Ο κος Μπάρτζης, αφού αναφέρθηκε, αρχικά, στην παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και τον Διεθνή Οργανισμό IBBY, επεσήμανε την αξία της λογοτεχνίας και τις αρνητικές συνέπειες της πολύωρης χρήσης από παιδιά κάθε μορφής οθόνης στην νοητική και την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Παρακίνησε τους μαθητές να διαβάσουν κλασικά έργα της ελληνικής και ξένης πεζογραφίας και γενικά βιβλία που έχουν νόημα και αξίες, και σε σχετική ερώτηση πρότεινε για μελέτη έργα που ο ίδιος θεωρούσε σταθμούς, ευχόμενος να ξαναέρθει στο τέλος της χρονιάς για να τα συζητήσει μαζί τους.

  Μετά τον καταιγισμό ερωτήσεων οι μικροί μας μαθητές απόλαυσαν την ανάγνωση από τον συγγραφέα ενός σύντομου διηγήματος εμπνευσμένο από προσωπικά του βιώματα. Και η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά συμβολικού δώρου και αναμνηστικές φωτογραφίες.

 Την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε η φιλόλογος, Ειρήνη Γκότση, σε συνεργασία με την ΔΔΕ Ν. Κορινθίας, με σκοπό τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

 

Εντυπώσεις μαθητών από την επίσκεψη του συγγραφέα, Μπάρτζη Ιωάννη

«… Καλέσαμε έναν συγγραφέα, τον Γιάννη Μπάρτζη. Μας εντυπωσίασε όλους. Μάθαμε πράγματα για τα βιβλία και είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί μάθαμε από έναν συγγραφέα. ….ήταν πολύ καλός και μας διάβασε ένα βιβλίο, που ήταν πολύ ωραίο. Θα θέλαμε να τον ξαναδούμε.» (Γεωργία Ζ., Α2)

«… Κάναμε διάφορες ερωτήσεις και μας απάνταγε. Μάθαμε ότι πήγαινε σε αυτό το σχολείο που πάμε και εμείς…εμένα με εντυπωσίασε που έχει γράψει τόσα πολλά βιβλία.» (Φανή Ζ., Α2)

«Αυτό που θα θυμάμαι είναι ότι 1000 τηλεοράσεις δεν αξίζουν όσο ένα βιβλίο.» (Κάσπερ Ζ.,Α2)

 «Το βιβλίο που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι το πρώτο του, αν θυμάμαι καλά, το «Ξύλινο βιβλίο». Αυτό που θα θυμάμαι στην υπόλοιπη πορεία της ζωής μου είναι ότι προσπαθούσε να σώσει τον κόσμο από τα κινητά, τα τάμπλετ και γενικά από τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές, προσπαθώντας να πείσει τα παιδιά να έρθουν στο καλό. Ακόμα με εντυπωσίασε ότι έγραψε 30 βιβλία και αυτό που μας είπε ότι έμπαινε συχνά στο διαδίκτυο και έψαχνε και μέτραγε τα βιβλία που είχε γράψει….» (Ταξιάρχης Α., Α2)

  «…πήγαμε στην Αίθουσα 9, για να υποδεχτούμε τον καλεσμένο μας. Μαζί μας ήταν και δύο κορίτσια της Β’ τάξης, τα οποία διάβασαν το βιογραφικό του. Μας έλυσε πολλές απορίες όπως; «πώς κάνει ένα βιβλίο τόσο καιρό κα εγκριθεί», «τι τον ενέπνευσε να γίνει συγγραφέας» και πολλές άλλες ερωτήσεις… Μας είπε πόσες γνώσεις μπορούμε να πάρουμε από ένα βιβλίο και πόσο μας καταστρέφει η τηλεόραση, τα κινητά και τα τάμπλετ. Μας έμαθε πως μπορούμε να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας, μπορούμε να γράφουμε πιο ωραίες εκθέσεις, μπορούμε να αναπτύξουμε τον πνευματικό μας ορίζοντα, να λειτουργήσει το μυαλό μας και η φαντασία μας να ταξιδεύει! Όλα αυτά μόνο με ένα βιβλίο! Με εντυπωσίασε πόσο απλά ζούσε χωρίς ρεύμα, χωρίς ηλεκτρονικά,… και πώς άλλαξε ξαφνικά η ζωή του…» (Λυδία Α. , Α2)

«Με εντυπωσίασε το ότι, όταν ήταν μικρός, οι γονείς του δεν είχαν λεφτά να τον σπουδάσουν, δασκάλους να τον βοηθήσουν, κι όμως με το διάβασμα και το πείσμα του ν’ αλλάξει τον κόσμο έγινε σπουδαίος δάσκαλος, συγγραφέας, γονέας και παππούς. Θα θυμάμαι ότι ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάω
και να διαβάζω βιβλία.» (Σταματίνα Π., Α2)

«… Ο συγγραφέας Γ. Μπάρτζης μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι ένας χαρούμενος και καλοσυνάτος άνθρωπος. Ευγενικός και έξυπνος άνθρωπος με υπέροχες ιδέες. Ειδικά μου άρεσε το απόσπασμα από τα βιβλία του, που ήταν πολύ ωραίο και που εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να γράψω..» (Μαρία Γκ., Α2)

«… Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι γράφει βιβλία μισό αιώνα, δηλαδή περίπου 50 χρόνια. Είναι πολύ παράξενο και ωραίο… Πιστεύω ότι πρέπει να θυμάμαι ότι μερικά πράγματα δεν τα έχει ο υπολογιστής, αλλά τα βιβλία…» (Γιώργος Στ., Α2)

«…Μας είπε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τα ηλεκτρονικά και να ανοίξουμε ένα βιβλίο να διαβάσουμε. Μας είπε πόσα αρνητικά έχει η οθόνη, όπως ότι δεν βγαίνουμε έξω να δούμε πώς είναι η κοινωνία και δεν μαθαίνουμε πράγματα γι’ αυτήν. Επίσης δεν μας αφήνει να φανταστούμε, επειδή τα βλέπουμε όλα εκεί, ενώ στα βιβλία πρέπει να φανταστούμε αυτό που περιγράφεται… Με εντυπωσίασαν όλα αυτά, όπως με εντυπωσίασε και το πόση δουλειά έχει κάνει ο κύριος αυτός, για να είναι εκεί που είναι τώρα, αλλά δεν τον βοήθησε μόνο αυτό, είχε και το ταλέντο…» (Ευάγγελος Κ., Α2)

«… άνοιξαν τον προβολέα να δούμε τι μας είχε ετοιμάσει. Η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα από το βιογραφικό του. Στη συνέχεια μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, για το πώς άρχισε να γράφει βιβλία,…, για το διαδίκτυο και τις συνέπειές του, αν συνεχίσουμε να καθόμαστε παραπάνω ώρες απ’όσο πρέπει στους υπολογιστές και στα κινητά. Επίσης βρήκα εντυπωσιακό το πώς προσπαθεί να πείσει τα εγγόνια του να αγαπήσουν τα βιβλία αρχίζοντας από τα κόμικς. Στο τέλος μας διάβασε ένα μικρό διήγημα που είχε γράψει και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, αφού μας μίλαγε για τα παιδικά του χρόνια και το πώς ήταν τα πράγματα τα παλιά χρόνια. Είμαι ευγνώμων στην καθηγήτριά μας και τον διευθυντή μας που
είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά.» (Λαμπρινή Αθ., Α2)

«…Την 1 η Φεβρουαρίου είχαμε την τιμή να συναντήσουμε και να ακούσουμε τον συγγραφέα που γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια. Παρόλα  αυτά δεν σταμάτησε να ονειρεύεται και πραγματοποίησε τα όνειρά του. Το όνομά του είναι Γιάννης Μπάρτζης… μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, και πώς γεννήθηκε η αγάπη του για τα βιβλία,.. και πώς πρέπει να ελαττώσουμε τη χρήση του τηλεφώνου. Τον ακούσαμε να μας λέει πως περνά η ώρα του τώρα που δεν ασχολείται τόσο με το γράψιμο ενός βιβλίου και μείναμε άφωνοι από το πόσο δημιουργικά και ευχάριστα περνά τις μέρες του χωρίς την οθόνη. Τέλος μας διάβασε ένα βιβλιαράκι, το οποίο, όπως μας είπε, ήταν ένα από αυτά που φτιάχνει μόνος του και τα μοιράζει στους φίλους του. Μόλις μας το διάβασε τον ευχαριστήσαμε και τον χειροκροτήσαμε …» (Χρήστος Π., Α2)

«… Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν σίγουρα το βιογραφικό του. Έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωή… που θαυμάζω, γιατί δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να γίνουν δάσκαλοι, όταν μεγαλώσουν, … Αυτό που θα θυμάμαι είναι τα βιβλία που μας πρότεινε, γιατί ακούγονταν ενδιαφέροντα και θα ήθελα πραγματικά να διαβάσω κάποια απ’ αυτά.» (Άννα Αγ., Α2)

«Χθες είχαμε συνάντηση με τον συγγραφέα – δάσκαλο, Ιωάννη Μπάρτζη. Αρχικά, αφού τον καλωσορίσαμε, στην ευρύχωρη αίθουσα  του σχολείου μας, ξεκίνησαν δύο κορίτσια να διαβάζουν το βιογραφικό του. Εάν και τον είχα γνωρίσει πέρυσι στο Δημοτικό, άκουσα καινούρια πράγματα,  τα οποία δεν μας τα είχε αναφέρει. Έπειτα ξεκίνησε να μας προβάλλει στον διαδραστικό πίνακα διάφορα κείμενα και εικόνες σχετικά με το βιβλίο. Επίσης, συζητήσαμε και για ένα γεγονός που έχει επηρεάσει γενικά όλα της σύγχρονης κοινωνίας μας. Φυσικά δεν είναι άλλο από τον εθισμό των ανηλίκων
στο κινητό, στο τάμπλετ, στον υπολογιστή. Ακόμα, συγκρίναμε την παλιά γενιά με τη νέα γενιά των παιδιών. Ύστερα, αφού εξήγησε πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο για εμάς και πόσο συμβάλλει στην πνευματική μας ανάπτυξη, μας έλυσε κάποιες απορίες και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα βιβλία του.

   Ήταν μια από τις καλύτερες συναντήσεις με μορφωμένο άνθρωπο που είχα πάρει μέρος. Τώρα πλέον που ωρίμασα θα έχω να θυμάμαι πώς κάποτε συνάντησα ένα από τους πιο διάσημους συγγραφείς που έχει αναδείξει ο νομός μας. Τέλος με εντυπωσίασε ένα συγκεκριμένο βιβλίο του με θέμα την Επανάσταση του 1821,εδώ στην πατρίδα μας, την Κόρινθο.» (Παναγιώτης Β., Α2)

   Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή την λέσχη φιλαναγνωσίας ο κύριος Γιάννης Μπάρτζης επισκέφτηκε το σχολείο μας. Ο κ. Μπάρτζης, ο οποίος είναι συγγραφέας, δάσκαλος και αξιέπαινος για όλα τα επιτεύγματα του, μας μίλησε για το βιβλίο. Στην αρχή μας έδειξε μια παρουσίαση που είχε ετοιμάσει, η οποία περιλάμβανε διάφορα μηνύματα, γκραβούρες, πληροφορίες για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και πολλά άλλα. Έπειτα μας απάντησε όλα τα ερωτήματα που είχαμε σχετικά με την συγγραφή ενός βιβλίου, την καριέρα του και τα δημιουργήματά του. Ακόμα μας πρότεινε μερικά κλασσικά ξένα και Ελληνικά βιβλία που πραγματικά αξίζει να διαβάσουμε και τα οποία έχουν πολλά να μας προσφέρουν. Στο τέλος, για να κλείσει όμορφα αυτή η συνάντηση, μας διάβασε ένα μικρό διήγημα που είχε γράψει για την παιδική του ηλικία.

 Μου άρεσε πραγματικά πολύ η επίσκεψη του κ. Μπάρτζη, γιατί είναι πάντα ωραίο να συναντάς ένα άτομο, το οποίο βρίσκεται πίσω από τα βιβλία και να ακούς και τις απόψεις ενός συγγραφέα. (Παναγιώτα Αγ., Β2)

 

από κάτω από: ΑΡΧΙΚΗ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίσκεψη του συγγραφέα, Γιάννη Μπάρτζη, στο σχολείο μας    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων