1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Διαδικτυακή συνάντηση με την Αγγελική Δαρλάση

Μαρ 202327
IMG 3d79798cea3a1cee94ef974c0c8fb5b6 V

20230327 092033

20230327 092005

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (02/04/23) και σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου και με τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο τμήματα του σχολείου μας  είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σήμερα, 27 / 03/2023  στη διαδικτυακή συνάντηση – συζήτηση με την διακεκριμένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων και  υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024, Αγγελική  Δαρλάση. Ειδικότερα τα τμήματα Β1 και  Β3, με την επίβλεψη και τις οδηγίες των Φιλολόγων τους στα μαθήματα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, αξιοποιώντας τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας, διάβασαν το βιβλίο «Το αγόρι στο θεωρείο», σχετικά με το οποίο   υπέβαλαν ερωτήσεις  και διατύπωσαν απορίες για το δύσκολο έργο της  συγγραφής,  αλλά και για  τις ιστορικές συνθήκες που σχετίζονται με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Η συγγραφέας ξεκίνησε απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το διαχρονικό και επίκαιρο  πρόβλημα του πολέμου και της προσφυγιάς, καθώς και τις οδυνηρές μνήμες, οι οποίες εγγράφονται στη μνήμη των μικρών παιδιών, αλλά και στην ευρύτερη συλλογική μνήμη των εθνών. Τόνισε ότι το έναυσμα και την αρχική έμπνευση της έδωσαν οι αναμνήσεις  της οικογένειάς της μετά τον εκπατρισμό της από τη μικρά Ασία. Τα βιώματα αυτά αποτέλεσαν το πρωτογενές υλικό, ενώ αφετηρία για τη σύλληψη της ιδέας ήταν μια φωτογραφία ενός μικρού παιδιού από τα θεωρεία του δημοτικού θεάτρου της Αθήνας, στο οποίο εγκαταστάθηκαν προσωρινά πρόσφυγες από τη μικρά Ασία.

Στη συνέχεια η συγγραφέας,  Αγγελική Δαρλάση, απάντησε στις απορίες των παιδιών και τόνισε τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε να γράφει στην ηλικία των 10 ετών και εξακολουθεί αυτή την ενασχόληση ακόμα και σήμερα.  Για την ίδια η λογοτεχνία αποτελεί μια χρονομηχανή ή χωρομηχανή, σύμφωνα με τη δική της διατύπωση, αφού με αυτήν ο αναγνώστης καταργεί τα σύνορα του χρόνου ή του χώρου, ταξιδεύοντας με τη φαντασία το αναγνωστικό κοινό παντού.

Τέλος τα τμήματα Γ1 και Γ2 υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικά με το βιβλίο «Όταν έφυγαν τα αγάλματα» και τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για την προσπάθεια των αρχαιολόγων του Αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας, οι οποίοι κατάφεραν χάρη στις συντονισμένες ενέργειές τους να διασώσουν πλήθος αρχαιοτήτων από τα χέρια των Γερμανών κατακτητών. Η ζοφερή ατμόσφαιρα της εποχής και οι δραματικές στιγμές εκείνης της εποχής ζωντάνεψαν ξανά, ενώ η Αγγελική Δαρλάση ενημέρωσε τα παιδιά για πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, τις οποίες γνωρίζει μέσα από την προσωπική ιστορική της έρευνα.

Στη δράση αυτή συνοδοί καθηγητές και υπεύθυνες για την ανάγνωση και  συγγραφή των ερωτηματολογίων των μαθητών ήταν οι καθηγήτριες Κοντοχριστοπούλου Μαρία, Διαμαντοπούλου Ιωάννα, Θεοδωράτου Ευγενία και Πιλάτη Μαρία.

Ελπίζουμε να ήταν για τα παιδιά μια ευχάριστη και βιωματική εμπειρία, η οποία θα τα παροτρύνει να ασχοληθούν εκτενέστερα με την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων!

Μπορείτε να δείτε την δημοσίευση της Δημοτική Βιβλιοθήκης Κορίνθου πατώντας εδώ.

 

από κάτω από: ΑΡΧΙΚΗ, Δράσεις, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαδικτυακή συνάντηση με την Αγγελική Δαρλάση    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων