«

»

Dec 17 2019

“Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη”:Θεατρική παράσταση

Την Κυριακή 15/12/19 μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση “Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη“,που ανεβαίνει φέτος στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η παράσταση αποτελεί τη συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη-που είχαμε επίσης τη χαρά να απολαύσουμε- και ακολουθεί την πορεία της ζωής των ηρώων που επέζησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη.
Λίγα λόγια για το έργο:
«Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες».
Είναι ένα σύνθετο έργο που γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα Ελλήνων και Εβραίων συγγραφέων με σκοπό να προβάλλει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, φέρνοντας στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου ,η οποία υπήρξε μία από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας. Συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας και της συλλογικής μνήμης.
Μία αξιόλογη παράσταση, όπου εντυπωσιάζουν τα πλούσια σκηνικά,τα κοστούμια εποχής,οι ρεαλιστικές βιντεοπροβολές,οι ερμηνείες των ηθοποιών καθώς και η ζωντανή μουσική(πρωτότυπη σύνθεση του Ανδρέα Κατσιγιάννη) .Σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:Κοντοχριστοπούλου Μαρία,ΠΕ05

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου κος Νανόπουλος Γεώργιος,ΠΕ04, και η κα Καββαδία Σοφία ,ΠΕ 07.

Εντυπώσεις μαθητών:

‌Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια εκπληκτική παράσταση της Μίμης Ντενίση, “Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη”. Ο θίασος ήταν καταπληκτικός και έπαιξε πολύ ωραία, τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν φαντασμαγορικά, και φυσικά η παράσταση ήταν απερίγραπτη επιτυγχάνοντας να μας μεταδώσει το συναίσθημα μιας άλλης, περασμένης εποχής που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική ιστορία, είτε μέσω των εθίμων, που έφεραν από την Σμύρνη και κατάφεραν να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης είτε μέσω των παραδοσιακών τραγουδιών που βοήθησαν τους θεατές να εξοικειωθούν με τα ήθη των ανθρώπων από την Σμύρνη και να νιώσουν τον πόνο και τις δυσκολίες της προσφυγιας.

Άννα Μαρία Λακάι, Γ4

Η παράσταση ήταν εξαιρετική. Ο μεγάλος θίασος έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και ήταν καταπληκτικός. Η αναδρομή στο παρελθόν ήταν συγκινητική και η αφήγηση των ιστορικών γεγονότων μας έβαλε στο κλίμα της εποχής. Τα σκηνικά, οι ενδυμασίες και η μουσική ήταν όλα υπέροχα.

Άννα Μαρία Αλεξίου, Γ2