Monthly Archive: February 2020

Feb 26 2020

Διδακτική επίσκεψη στην Αθήνα

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 η Α τάξη του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου συμμετείχε στη διδακτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο Ηρακλειδών και στο Θησείο.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι μαθητές των τριών τμημάτων Α2, 3, 4, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και ακολούθησαν διαφορετικό πρόγραμμα.
Η 1η ομάδα ξεναγήθηκε στις εκθέσεις των δύο κτιρίων του Μουσείου Ηρακλειδών με θέμα « Από το μύθο στην Ιστορία» και ασχολήθηκε με την αρχαία αμυντική τεχνολογία και τα όπλα. Η ασπίδα του Αχιλλέα, η περίφημη τριήρης, ο καταπέλτης , ο μηχανισμός των φρυκτωριών και άλλα εκθέματα ζωντάνεψαν στα μάτια των μαθητών το ιστορικό παρελθόν.
Παράλληλα η 2η ομάδα παρακολουθούσε και συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Γεωμετρικοί μετασχηματισμοί και συμμετρία στη Φύση. Λόγος, αναλογία, χρυσή τομή» μέρος του κύκλου Επιστήμη , Τέχνη και Μαθηματικά που στόχο είχε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια του χρυσού λόγου, δηλ. τον αριθμό φ=1,61 και πώς αυτός παρατηρείται στη φύση και ακόμα στις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος.Μάθαμε πως τον χρησιμοποιούν πολλοί καλλιτέχνες ,ζωγράφοι,αρχιτέκτονες και πως πολλές κατασκευές γίνονται με βάση αυτόν τον αριθμό.Ακόμα μέσω ενός γρίφου ασχοληθήκαμε με την ακολουθία Fibonacci.
Και οι δύο ομάδες είχαν την μεγάλη ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και να γνωρίσουν μέσω αντιγράφων και ταινιών πώς λειτουργούσε η αρχαία θεραπαινίδα (ρομπότ σε φυσικό μέγεθος), πώς άνοιγαν αυτόματα οι πύλες των ναών, πώς λειτουργούσε ο κερματοδέκτης του αγιάσματος των αρχαίων ναών και το σημαντικότερο ποιες πληροφορίες έχουν οι επιστήμονες εντοπίσει πάνω στον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, αντίγραφο του οποίου εκτίθεται στο Μουσείο.
Στη συνέχεια οι μαθητές μετά από ένα διάλειμμα στην περίφημη οδό Αποστόλου Παύλου συνέχισαν την περιήγηση τους στον αρχαιολογικό χώρο του Θησείου και επισκέφτηκαν την αναστυλωμένη Στοά του Αττάλου, το ιερό των επωνύμων ανδρών, τον Ναό του Ηφαίστου και απόλαυσαν μια βόλτα μέσα στο πράσινο σε ένα χώρο που ενώνει διαφορετικές ηλικίες και το παρόν με το παρελθόν μια πόλης με ιστορία αιώνων.
Στην επίσκεψη συνοδοί καθηγητές είχαν οριστεί οι : Παπαντωνίου Γεωργία (φιλόλογος), Χουντής Βασίλειος (μαθηματικός) και αρχηγός της δράσης η φιλόλογος Γκότση Ειρήνη.

Εντυπώσεις μαθητών
Την Παρασκευή 14/2/2020 η Α Γυμνασίου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα. Περάσαμε πολύ ωραία. Στην αρχή, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα θα έκανε διαφορετικό πρόγραμμα. Η μια ομάδα έκανε ένα πρόγραμμα για τα μαθηματικά και η άλλη για την Ιστορία. Και τα δύο προγράμματα ήταν διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα. Με το που τελειώσαμε , πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο του Θησείου. Εκεί, οι συνοδοί ? καθηγητές μας μας μίλησαν και μας είπαν λίγα πράγματα για τον αρχαιολογικό χώρο. Ήταν μια πολύ όμορφη διδακτική επίσκεψη, που θα ξαναπήγαινα».
Λεπεσιώτη Δήμητρα Α3
«? Όταν μπήκαμε στο Μουσείο Ηρακλειδών στην αρχή μου άρεσε , γιατί είδαμε πράγματα που δεν τα είχαμε ξαναδεί. Μετά στο πρόγραμμα των Μαθηματικών κουράστηκα κάπως με τους γρίφους που λύναμε , γιατί ήμασταν πολλά παιδιά και δεν μπορούσαμε να συμμετάσχουμε όλοι. Αφού τελειώσαμε τους γρίφους φάγαμε και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Θησείο που μου άρεσε πάρα πολύ και θα ήθελα να είχαμε πιο πολύ χρόνο για να μην τρέχουμε και να τα δούμε όλα πιο αργά».
Λόντρα Κατερίνα Α3

Feb 17 2020

Εβδομάδα Ελληνικής Γλώσσας

Την εβδομάδα που διανύσαμε, την επόμενη της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στη χαρισματική γλώσσα μας με παρουσιάσεις, συζητήσεις και λεξιλογικά παιχνίδια, ώστε οι μαθητές μας να ενημερωθούν για την μακραίωνη ιστορία της  από τον Όμηρο μέχρι σήμερα, τη διείσδυση της στις ξένες γλώσσες και τη διδασκαλία της σε όλο το σύγχρονο κόσμο.

Feb 12 2020

Επίσκεψη στο θωρηκτό Αβέρωφ και στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

 


Την Παρασκευή 7  Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Β1, Β2 και Β3  στο θωρηκτό Αβέρωφ και στο ίδρυμα Ευγενίδου. Η ξενάγηση στο ιστορικό πλοίο έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας και του πολιτιστικού προγράμματος ” Αιγαιοπελαγίτικο ταξίδι στην ιστορία και την παράδοση”  και η παρακολούθηση της εντυπωσιακής προβολής ” Διαστημικές καταιγίδες και βόρειο σέλας” στο πλανητάριο, στο πλαίσιο του μαθήματος της φυσικής και της γεωγραφίας. Ενδιάμεσες στάσεις αναψυχής και ομαδικά παιχνίδια εμπλούτισαν το πρόγραμμα της εκδρομής συνοδοί της οποίας ήταν ο κος Νανόπουλος, η κα Μπάκουλη, η κα Ρέλλου και η κα Γκόλφου.