Monthly Archive: December 2019

Dec 23 2019

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή??

Με μια λιτή και όμορφη γιορτή το σχολείο μας, μετά τον καθιερωμένο εκκλησιασμό,αποχαιρέτησε το 2019.Η κα Βλάχου Μαρία,θεολόγος, και η κα Γοραντωνάκη Αναστασία ,μουσικός,επιμελήθηκαν τα ποιήματα ,τραγούδια και παραδοσιακά  κάλαντα καθώς και ένα μικρό θεατρικό με πρωταγωνιστές τους μαθητές μας.

Ο Διευθυντής κος Νανόπουλος Γεώργιος και ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του σχολείου μας εύχονται ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα και μια δημιουργική νέα χρονιά ,με υγεία και πρόοδο!

????????????????????

Dec 20 2019

“Χωρίς Οικογένεια”-Κινηματογραφική ταινία

Την Πέμπτη 19/12/19 μαθητές των Α΄,Β΄ κ Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας παρακολούθησαν στον κινηματογράφο «Απόλλων» την ταινία «Χωρίς οικογένεια», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Εκτόρ Μαλό ,ένα από τα διασημότερα εφηβικά αναγνώσματα του ευρωπαϊκού ρεαλισμού,γραμμένο το 1878.

Ο σκηνοθέτης Αντουάν Μπλοσιέ ακολουθεί πιστά τη λογοτεχνική περιπέτεια του ορφανού Ρεμί ,ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα «πωλείται» από τον θετό πατέρα του στον πλανόδιο μουσικό Βιταλίς. Μαζί διασχίζουν την επαρχιακή Γαλλία,δίνοντας παραστάσεις στον δρόμο,μέχρι που ο μικρός θα έρθει αντιμέτωπος με το μυστικό της καταγωγής του.
Μία καλογυρισμένη,συγκινητική και συνάμα διδακτική ταινία με σημαντικά μηνύματα ζωής και αγάπης για μικρούς και μεγάλους.Ένα όμορφο ερέθισμα για τους μαθητές μας,που ενεργοποιεί σκέψεις και συναισθήματα και ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα των ημερών που έρχονται.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!

Dec 19 2019

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδας

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 38 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης επισκεφτήκαμε στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής το Νομισματικό Μουσείο  και το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλαδας στην Αθήνα.Στις 10 πμ.φτάσαμε στο υπέροχο νεοκλασσικό κτίσμα του 19ου αιώνα,του οποίου αρχιτέκτονας είναι ο ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΙΛΕΡ, οικία του σπουδαίου αρχαιολόγου ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΛΗΜΑΝ ,ο οποίος ανακάλυψε τις Μυκήνες.Στο κέντρο της Αθήνας δεσπόζει το ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ  << ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ>>.

Από το 1998 λειτουργεί ως μουσείο νομισμάτων.
Το μοναδικό μουσείο στον κόσμο εκθέτει από την προκερματική περίοδο μέχρι σήμερα νομίσματα.
Θαυμάσαμε πρώτα απ’όλα τα δύο μοναδικά στον κόσμο τάλαντα από το 1600 πχ. Βαριά , δύσκολα στην μεταφορά τους. Μιμούνται το τομάρι ενός ζώου.
‘Ενα βρέθηκε στην Κύμη και ένα στις Μυκήνες.
Παρατηρήσαμε τους Οβελούς ,σιδερένιες βέργες που θυμίζουν σουβλιά.6 οβελοί =1 δραχμή.
Επίσης,είδαμε τα μοναδικά Αθηναικά Δεκάδραχμα και Τετράδραχμα ή Αργυρές Δραχμές από κράμα σιδήρου και χρυσού,καθώς και πολλά νομίσματα από όλες τις ισχυρές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας και της Κορίνθου,τα οποία  εξετάσαμε με προσοχή.
Έκθαμβοι μείναμε από τα δάπεδα του κτηρίου τα οποία είναι διακοσμημένα με σύμβολα, όπως η Σβάστικα ή ο Τροχός από την Γεωμετρική Εποχή καθώς και η Σπείρα ,αρχέγονο σύμβολο Προϊστορικής Εποχής.
Ένας πολύτιμος χώρος για την ιστορία του νομίσματος που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος ,όπως μας εξήγησε η καθηγήτριά μας Κα Βλάχου που μας έκανε και την
ξενάγηση.
Στη συνέχεια αφού έγιναν οι εξαιρετικές φωτογραφήσεις στη μεγαλοπρεπή εξωτερική σκάλα περπατήσαμε προς το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδας.
Εκεί την ξενάγηση ανέλαβε ο υπεύθυνος του χώρου.
Ενημερωθήκαμε για όλα τα νομίσματα του κόσμου παλιά και σύγχρονα .Για τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα σύγχρονα χαρτονομίσματα, όπως το Ευρώ,για τις ισοτιμίες των νομισμάτων,για τον πλούτο της χώρας,για τις νομισματικές συνενώσεις κρατών κ.τ.λ.
Αυτό το Μουσείο συμπλήρωσε εκπληκτικά τις γνώσεις μας με το Νομισματικό.
Αφού περπατήσαμε στο κέντρο της στολισμένης Αθήνας οδηγηθήκαμε στο Μοναστηράκι για φαγητό και ξεκούραση.
Επιστρέψαμε στην Κόρινθο πλούσιοι σε γνώσεις  και χριστουγεννιάτικες εικόνες.
Συνοδοί μας στην εκδρομή: Κα Βλάχου Μαρία ,
Κος Νανόπουλος Γεώργιος-Διευθυντής,
Κα Κοντοχριστοπούλου Μαρία,
Κα Τασιοπούλου Αναστασία
Εντυπώσεις:
Η εκδρομή στην Αθήνα και η ευκαιρία να δούμε την γιορτινή πρωτεύουσα ήταν φανταστική. Εξαιρετικές ήταν επίσης και οι ξεναγήσεις στο νομισματικό Μουσείο και το μουσείο της τράπεζας της Ελλάδος που γνωρίσαμε νομίσματα και την ιστορία τους από όλες τις εποχές από την καθηγήτρια μας Κα Βλάχου και τον ξεναγό μας αντίστοιχα.
Λακάι Άννα Μαρία

Dec 17 2019

Εκδήλωση-Μπαζάρ του Ε.Ε.Ε.Ε.Κορίνθου

Dec 17 2019

“Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη”:Θεατρική παράσταση

Την Κυριακή 15/12/19 μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση “Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη“,που ανεβαίνει φέτος στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η παράσταση αποτελεί τη συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη-που είχαμε επίσης τη χαρά να απολαύσουμε- και ακολουθεί την πορεία της ζωής των ηρώων που επέζησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη.
Λίγα λόγια για το έργο:
«Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ? αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες».
Είναι ένα σύνθετο έργο που γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα Ελλήνων και Εβραίων συγγραφέων με σκοπό να προβάλλει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, φέρνοντας στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου ,η οποία υπήρξε μία από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας. Συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας και της συλλογικής μνήμης.
Μία αξιόλογη παράσταση, όπου εντυπωσιάζουν τα πλούσια σκηνικά,τα κοστούμια εποχής,οι ρεαλιστικές βιντεοπροβολές,οι ερμηνείες των ηθοποιών καθώς και η ζωντανή μουσική(πρωτότυπη σύνθεση του Ανδρέα Κατσιγιάννη) .Σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:Κοντοχριστοπούλου Μαρία,ΠΕ05

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου κος Νανόπουλος Γεώργιος,ΠΕ04, και η κα Καββαδία Σοφία ,ΠΕ 07.

Εντυπώσεις μαθητών:

?Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια εκπληκτική παράσταση της Μίμης Ντενίση, ?Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη?. Ο θίασος ήταν καταπληκτικός και έπαιξε πολύ ωραία, τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν φαντασμαγορικά, και φυσικά η παράσταση ήταν απερίγραπτη επιτυγχάνοντας να μας μεταδώσει το συναίσθημα μιας άλλης, περασμένης εποχής που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική ιστορία, είτε μέσω των εθίμων, που έφεραν από την Σμύρνη και κατάφεραν να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης είτε μέσω των παραδοσιακών τραγουδιών που βοήθησαν τους θεατές να εξοικειωθούν με τα ήθη των ανθρώπων από την Σμύρνη και να νιώσουν τον πόνο και τις δυσκολίες της προσφυγιας.

Άννα Μαρία Λακάι, Γ4

Η παράσταση ήταν εξαιρετική. Ο μεγάλος θίασος έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και ήταν καταπληκτικός. Η αναδρομή στο παρελθόν ήταν συγκινητική και η αφήγηση των ιστορικών γεγονότων μας έβαλε στο κλίμα της εποχής. Τα σκηνικά, οι ενδυμασίες και η μουσική ήταν όλα υπέροχα.

Άννα Μαρία Αλεξίου, Γ2