Monthly Archive: April 2018

Apr 26 2018

Διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη της Α’ τάξης στους Δελφούς-Αράχωβα

Στις 23 και 24 Απριλίου 2018 ,μαθητές/τριες της Α’ τάξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Ταξίδι στο άδυτο του δελφικού τοπίου:Ιστορία-πολιτισμός” πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή των Δελφών.

Αρχικά,επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών,όπου με τη συνδρομή ξεναγού έκαναν ένα ταξίδι στο παρελθόν και στην αρχαία ιστορία του τόπου.Στο αρχαιολογικό μουσείο θαύμασαν από κοντά τα έργα για τα οποία δούλεψαν όλη τη χρονιά μέσα απ’το πολιτιστικό πρόγραμμά τους,όπως τη Σφίγγα των Ναξίων,τους δίδυμους κούρους και φυσικά τον μοναδικό Ηνίοχο.

Έπειτα επισκέφθηκαν την πανέμορφη Αράχωβα,όπου ήρθαν σε επαφή με τα γραφικά σπίτια και δρομάκια και είχαν την ευκαιρία να δουν τις παραδοσιακές στολές και έθιμα που αναβίωσαν στην κεντρική πλατεία ,λόγω του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Γεωργίου.

Την επόμενη μέρα ,το ταξίδι συνεχίστηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στη Μονή Οσίου Λουκά ,που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.Τέλος,μια στάση στην πόλη της Λιβαδειάς, δίπλα στο ποτάμι και στους νερόμυλους ,ολοκλήρωσε μια διαδρομή μισού χρόνου περίπου ,κατά την οποία 35 μαθητές/τριες προσπάθησαν να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν την ομορφιά και το μυστήριο του δελφικού τοπίου μέσα απ’ τα βάθη της ιστορίας και του πολιτισμού.

Υπεύθυνη προγράμματος:Δημογέροντα Παναγιώτα,ΠΕ06

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:Κοντοχριστοπούλου Μαρία,ΠΕ05, Μίσιος Κωνσταντίνος,ΠΕ11, Ραβανίδου Θεοδώρα,ΠΕ02.

 

Apr 19 2018

Διαβάζω & Αλλάζω…μια σχολική βιβλιοθήκη

Το σχολείο μας φέτος έχει την τιμή να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου,στις 21 και 22 Απριλίου.

Με αφορμή αυτόν τον  εορτασμό,σας υπενθυμίζουμε την ύπαρξη δανειστικής βιβλιοθήκης που λειτουργεί στο χώρο του σχολείου μας από το 2011.Η βιβλιοθήκη μας ναι μεν εμπλουτίζεται σταδιακά αλλά η ενίσχυσή της από τους φίλους του βιβλίου είναι πάντα ευπρόσδεκτη.Θα εκτιμούσαμε κάθε στήριξη και συνεργασία γιατί πρεσβεύουμε το σύνθημα του προγράμματος Διαβάζω & Αλλάζω..μια σχολική βιβλιοθήκη: “Δεν πρέπει να διδάσκουμε μόνο τα σπουδαία βιβλία αλλά και την αγάπη για το διάβασμα!”

Apr 18 2018

“Προμηθέας Δεσμώτης”:Μονόπρακτη Λυρική Τραγωδία

Την Παρασκευή 30/03/2018 στο 4ο ΓΕ.Λ.Κορίνθου διεξήχθηκε το σεμινάριο:
«Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία»,στα πλαίσια του οποίου παρουσιάστηκε η μονόπρακτη λυρική τραγωδία « Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου.
Το σχολείο μας ,ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της υπεύθυνης του Τμήματος Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας ,κας Τσαπάλου Αναστασίας ,μουσικού ΠΕ16 ,που είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης,έδωσε το παρόν με μαθητές από τα τμήματα Β4 και Γ3 που είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν ανοίκειες έννοιες με τρόπο απλό και άμεσο, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να απολαύσουν την υπέροχη μουσική του κ.Καρούσου καθώς και τις αξιόλογες ερμηνείες των καλλιτεχνών.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές !!!

Apr 18 2018

Έκθεση Βολανάκη & Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, το 1ο Γυμνάσιο Κορίνθου διοργάνωσε και πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή δύο τμημάτων της δευτέρας τάξης, του Β3 και του Β4.
1ος προορισμός ήταν η έκθεση για το μεγάλο ζωγράφο του 19ου αι. Κωνσταντίνο Βολανάκη που διοργανώθηκε με την επιμέλεια του Ιδρύματος Θεοχαράκη.
2ος προορισμός μας ήταν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν διδακτικός και ψυχαγωγικός. Συγκεκριμένα επιδιώχθηκε οι μαθητές:
α. να έρθουν σε επαφή με αυθεντικά έργα ενός μεγάλου καλλιτέχνη και να αισθανθούν τη μαγεία της τέχνης και την ομορφιά της απολαμβάνοντας την ξενάγηση στους χώρους του Ιδρύματος από μια εξαιρετική ξεναγό υπό τους ήχους της κλασικής μουσικής…
β. να ανακαλέσουν και να εμπεδώσουν την γνώση που είχαν διδαχθεί την προηγούμενη χρονιά στο μάθημα της Αρχαίας Ιστορίας μέσω της παρατήρησης και της αναζήτησης εκθεμάτων δουλεύοντας ομαδο-συνεργατικά και διερευνητικά υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών τους και να τη συνδυάσουν με τις πληροφορίες που αποκόμισαν στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (Ιλιάδας) ειδικότερα για τον μυκηναϊκό πολιτισμό.
Οι μαθητές απήλαυσαν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη τη μύηση στα μυστικά και τη ζωή του πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας, ένοιωσαν τη γαλήνη και την ποιητικότητα των τοπίων του, ξεκουράστηκαν στα ηλιοβασιλέματα και συγκλονίστηκαν στις τρικυμισμένες θάλασσές του. Πήραν λοιπόν μια γεύση από την αλμύρα των έργων του και αισθάνθηκαν τυχεροί γι? αυτή την μοναδική ευκαιρία και πρωτόγνωρη εμπειρία.
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εκτός από την συλλογή των Μυκηναϊκών εκθεμάτων μπόρεσαν να περιηγηθούν και στις υπόλοιπες αίθουσες και να θαυμάσουν και άλλα έργα όπως η κόρη της Φρασίκλειας ή το άγαλμα του Δία, οι τοιχογραφίες της Σαντορίνης ή ο μηχανισμός των Αντικυθήρων κ.α. Σε όλους τους μαθητές είχαν μοιραστεί φύλλα εργασίας σε μια προσπάθεια η περιήγηση τους στους χώρους να έχει τη μορφή διαρκούς αναζήτησης, να τους διατηρεί σε εγρήγορση και να καλλιεργεί την κριτική τους ικανότητα. Και μετά από ένα διάλειμμα στον περίβολο του Αρχαιολογικού επέστρεψαν ανανεωμένοι και πλούσιοι στην Κόρινθο.
Η επίσκεψη οργανώθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων της Γλώσσας, της Ιστορίας και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας τα οποία ενώνει ως κοινός άξονας η Τέχνη κάθε εποχής και μορφής. Αρχηγός της επίσκεψης ήταν η φιλόλογος Γκότση Ειρήνη και συνοδοί καθηγητές η κα. Τριανταφύλλου Αντιγόνη (αγγλικής φιλολογίας) και η κα. Τρεντίδου Κωνσταντίνα (καθηγήτρια Πληροφορικής).

 

Apr 17 2018

Στο εργαστήρι του Τουλούζ Λωτρέκ

Την Τρίτη 27/03/2018 μαθητές από τα τμήματα Β3 και Β4 του σχολείου μας παρακολούθησαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας το εκπαιδευτικό-πολιτιστικό πρόγραμμα «Στο εργαστήρι του Τουλούζ Λωτρέκ».

Οι μαθητές μας, μέσα από την εξαιρετική παρουσίαση της κας Τόνιας Τζαναβάρα, «επισκέφθηκαν» το atelier του διάσημου Γάλλου ζωγράφου,γνώρισαν πτυχές της ζωής και του έργου του και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, εμπνεόμενοι από αυτόν, συμμετέχοντας στο βιωματικό εργαστήρι που ολοκλήρωσε την παρουσίαση.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων των γαλλικών και των καλλιτεχνικών.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Γκογκάκη Νίκη(ΠΕ08),

Κοντοχριστοπούλου Μαρία(ΠΕ05)

Apr 16 2018

Το 1ο Γυμνάσιο στην 8η γιορτή παιδικού βιβλίου

Apr 16 2018

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη:Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

 Την Τετάρτη 18-10-2017 μαθητές της Γ? Γυμνασίου επισκέφτηκαν, στο  Ίδρυμα Θεοχαράκη, την έκθεση ?αφιέρωμα στην  Μαρία Κάλλας.Στην μοναδική αυτή έκθεση με περισσότερα από διακόσια προσωπικά αντικείμενα της διασημότερης ελληνίδας της σύγχρονης εποχής, κοστούμια θεάτρου, φορέματα, έπιπλα, κοσμήματα, ιδιόχειρες επιστολές, επιστολές συγγενών, φίλων και καλλιτεχνών,οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία και την προσφορά της μοναδικής τραγωδού και λυρικής τραγουδίστριας,ενός ζωντανού μύθου,που ζει και αποκτά όλο και μεγαλύτερη ένταση και λάμψη.Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο ΛαΪκής Τέχνης και Παράδοσης « Αγγελικής Χατζημιχάλη».Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου ,όπου εκτίθενται συλλογές με έργα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, αγγειοπλαστικής, παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και χαλιά φτιαγμένα σε αργαλειούς, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στην Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία ενώ άλλα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών. Στο χώρο βρίσκονται έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα, που ανήκαν στην Αγγελική Χατζημιχάλη καθώς επίσης βραβεία και μετάλλια που της απονεμήθηκαν για το λαογραφικό έργο της. Ο χώρος, ως φορέας πολιτισμού,προσφέρεται για μελέτη ,εκπαίδευση και ψυχαγωγία  λειτουργώντας σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:
Κοντοχριστοπούλου Μαρία,ΠΕ05,Γαλλικών,
Γοραντωνάκη Αναστασία,ΠΕ16 ,Μουσικής

 

 

Apr 10 2018

Γαλλοφωνία 2018:Βράβευση του 1ου Γυμνασίου

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα, διοργανώνουν κάθε χρόνο διαγωνισμό, ανοικτό προς όλα τα σχολικά Ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά),στα πλαίσια της γιορτής της Γαλλοφωνίας .
Ο εθνικός διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2018, με θέμα: «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΑΡΑΖΑΛΗ? ΜΑΓΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ», επέτρεψε σε περισσότερους από 3200 μαθητές, προερχόμενους από σχολεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, να εκφράσουν το γλωσσικό και καλλιτεχνικό τους ταλέντο και να αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους.
Δώδεκα μαθητές της Γ? Γυμνασίου του σχολείου μας διακρίθηκαν με το 1ο βραβείο, αφού οι δημιουργίες τους ξεχώρισαν, μεταξύ των έργων των μαθητών, από τα σχολεία της Δ/θμιας της περιφέρειάς μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Αναστασία Βουτυρά,τη σχολική σύμβουλο Γαλλικής γλώσσας στην περιφέρεια Πελοποννήσου, που έκανε τη βράβευση των μαθητών μας στο χώρο του σχολείου μας,στις 27/3/2018.
Ακολουθούν αλφαβητικά τα ονόματα των μαθητών:
Βλάσση Ιωάννα, Γσουμπ Σερένα, Ζερβού Κατερίνα, Καρσιώτης Ηρακλής, Κελεμένι Ειρήνη, Κλωνή Μαρία, Κουρτάκη Ευαγγελία, Νούχου Ερτζόνα,
Ροκανά Μαρία, Σπερδέγια Δήμητρα, Σταμπόλι Μαριάννα, Τσιαμάκη Γεωργία.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για τον ενθουσιασμό, την έμπνευση ,τη δημιουργική τους διάθεση και στην καθηγήτρια Γαλλικών του σχολείου μας κα Κοντοχριστοπούλου Μαρία για την καθοδήγηση και την συμπαράσταση!Πάντα επιτυχίες!

ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ 2018-ppt (1)

 

 

 

Apr 10 2018

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλα!

Apr 03 2018

Θεατρική Παράσταση “Δον Κιχώτης”-Θέατρο Παλλάς

Την Παρασκευή 22/12/17 μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν, στο θέατρο Παλλάς, την παράσταση «Δον Κιχώτης»,βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
Οι συντελεστές της παράστασης, προσεγγίζοντας με χιούμορ, ανανεωτικό πνεύμα και πολλή μουσική το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διασκέδασαν τους θεατές μέσα από ένα φαντασμαγορικό θέαμα ,εμπλουτισμένο με στοιχεία από την commedia del? arte και το θέατρο του δρόμου, όπου ο Δον Κιχώτης και ο πιστός του ιπποκόμος Σάντσο Πάντσα« μάχονταν για τη δόξα και την ιδανική αγάπη, αντιμέτωποι με γιγάντιους ανεμόμυλους και αλλόκοτα τέρατα, με φόντο μυστικές σπηλιές και παραμυθένια τοπία».
Οι μαθητές μας απόλαυσαν το μαγικό ταξίδι του ήρωα και του υπηρέτη του , γέλασαν με τα παθήματα και τις περιπέτειές τους ,πρότειναν λύσεις στα προβλήματα που προέκυπταν και ένιωσαν συνοδοιπόροι τους ,αφού οι πρωταγωνιστές της παράστασης, Γιάννης Στάνκογλου (Δον Κιχώτης) και Δημήτρης Πιατάς (Σάντσο Πάντσα), προέτρεπαν διαρκώς το κοινό τους να συμμετέχει στα όσα διαδραματίζονταν στη σκηνή.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Κοντοχριστοπούλου Μαρία(ΠΕ05)