Monthly Archive: April 2016

Apr 13 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

12

Η περιβαλλοντική ομάδα των τμημάτων Β2, Β3 και Β4 στα πλαίσια του προγράμματός τους

 << Κορινθιακός, η δική μας θάλασσα >>

πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο ΚΠΕ Άμφισσας στις 29 και 30 Μαρτίου 2016.

Στις 7.30π.μ. αναχώρησε από το χώρο του σχολείου και μετά από μια σύντομη στάση στη           Ναύπακτο, έφτασε στ5ο Γαλαξίδι ,όπου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος. Συγκεκριμένα στο ιστορικό κτίριο του Παρθεναγωγείου ο υπεύθυνος καθηγητής έκανε έναρξη του προγράμματος εστιάζοντας στη μορφολογία και τη βιοποικιλότητα του Κορινθιακού. Στη συνέχεια στην παραλιακή ζών6η του Γαλαξιδίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις, μετρήσεις και εργασίες πεδίου κατά ομάδες καθώς και δρώμενα πεδίου. Κατόπιν μετά το μεσημεριανό φαγητό αναχωρήσαμε για την Άμφισσα. Μετά από μισή ώρα περίπου φτάσαμε στη Άμφισσα, στον  χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου έγινε η παραλαβή δωματίων από τους μαθητές.

Το απόγευμα συνεχίστηκε το πρόγραμμα  στις 7εγκαταστάσεις του ΚΠΕ : αρχικά ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο  για τη ροή του προγράμματος  και στη συνέχεια  ο υπεύθυνος αναφέρθηκε στα προβλήματα ρύπανσης, υποβάθμισης του υδάτινου οικοσυστήματος του Κορινθιακού, ταυτόχρονα  προβάλλοντας  την ομορφιά, τον φυσικό πλούτο και τη βιοποικιλότητα των ειδών που απειλείται και στοχεύοντας  στην  ενεργοποίηση  μας,8 ώστε να δράσουμε για την προστασία του κόλπου . Πραγματοποιηθήκαν πειράματα, παρατήρηση  των πρωινών ευρημάτων του Γαλαξιδίου  σε μικροσκόπια και στη συνέχεια  οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες (Βιοποικιλότητα του Κορινθιακο ύ, Δελφίνια του Κορινθιακού, Ευτροφισμός 9του Κορινθιακού, Βιοσυσσώρευση του Κορινθιακού, Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Κορινθιακού ) και εργάστηκαν  σε συνεργασία με την ΠΟ του ΚΠΕ   στους αντίστοιχους θεματικούς άξονες. Η πρώτη μέρα της επίσκεψης μας στην πόλη της Άμφισσας ολοκληρώθηκε  με  βραδινό φαγητό  και χορό. Οι μαθητές πραγματικά έδωσαν ρεσιτάλ χορευτικών ικανοτήτων  και καταχειροκροτήθηκαν.

Τη δεύτερη μέρα μετά το πρωινό και την παράδοση των 10δωματίων  συνεχίστηκαν οι εργασίες πάνω στους θεματικούς άξονες  του προγράμματος . Η κάθε ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα  της μελέτης του  επιμέρους θέματος που είχε αναλάβει και  το πρόγραμμά μας στην Άμφισσα ολοκληρώθηκε  με την επίσκεψη μας στην παραδοσιακή συνοικία «Χάρμαινα» στην άνω πόλη. Η φημισμένη «Χάρμαινα» είναι η συνοικία της Άμφισσας στην οποία από πολλών αιώνων ήταν συγκεντρωμένα όλα τα εργαστήρια που ασχολούνταν με την κατεργασία του δέρματος (Ταμπάκικα ή Ταμπακαριά).

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, σταματήσαμε στην 11Αράχωβα για φαγητό. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε  στα γραφικούς δρόμους του κοσμοπολίτικου χειμερινού θέρετρου. Κατόπιν επισκεφτήκαμε τη Μονή του Οσίου Λουκά, την Αγιά Σοφία της Ελλάδας, όπως μας είπαν. Προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Οσίου  και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του καθολικού της Μονής , που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Τέλος, ύστερα από μια σύντομη στάση  για ξεκούραση στην τοποθεσία Κρύα της Λιβαδειάς- ένα θαυμάσιο τοπίο φυσικής ομορφιάς- επιστρέψαμε στην Κόρινθο  γύρω στις 20.30 μ.μ.. ικανοποιημένοι για όσα μάθαμε, είδαμε και ζήσαμε μαζί με τους καθηγητές μας και τους συμμαθητές μας.

Αρχηγός επίσκεψης : Νανόπουλος  Γεώργιος (ΠΕΟ4), Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Κορίνθου

Συνοδοί καθηγητές  : Μπάκουλη Μαργαρίτα (ΠΕΟ4 )

                                   Παπαντωνίου Γεωργία (ΠΕ02)

34