Monthly Archive: January 2016

Jan 27 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

   Την Πέμπτη 14/1/2016 με την συμμετοχή τριών τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Σικυωνίων και στο Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας («Γνωρίζω τον κόσμο της φύσης» ) και της Βιολογίας.

    Η αναχώρησή μας  έγινε από το χώρο του σχολείου στις 8.45 και οι stumfalia1μαθητές χωρισμένοι σε        ομάδες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία, όπου τους μοιράστηκε φύλλο εργασίας  σχετικό με την εκδρομή. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής συμπλήρωσαν με την ομάδα τους την πρώτη παιγνιώδη stumfalia2δραστηριότητα του φύλλου , ακούγοντας με προσοχή από το CD player του λεωφορείου τραγούδια με θέμα το νερό. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ξενάγηση του διευθυντή του σχολείου μας που η καταγωγή του από την περιοχή τον καθιστά ιδιαίτερο γνώστη της γεωγραφίας και του πολιτισμού της.

    Η άφιξή μας στο ΚΠΕ Σικυωνίων που έχει την έδρα του στο Κλημέντι Κορινθίας έγινε γύρω στις 10.00. stumfalia3Μετά το θερμό καλωσόρισμα των υπευθύνων τα παιδιά  παρακολούθησαν μια προβολή – αφιέρωμα στους υγροβιότοπους και ειδικότερα στο οικοσύστημα της λίμνης της Στυμφαλίας. Έμαθαν για τους μύθους που σχετίζονται με τη λίμνη αλλά και  για αξιόλογα έργα γύρω από αυτήν, όπως το Αδριάνειο υδραγωγείο που κατασκευάστηκε τη ρωμαϊκή εποχή. Συμπλήρωσαν με τα απαραίτητα στοιχεία τα φύλλα εργασίας τους ρωτώντας τους υπευθύνους κι πληροφορήθηκαν για την προσφορά  του ιατρού Χωρέμη , η προτομή του οποίου κοσμεί το χώρο μπροστά από  το ΚΠΕ.

      Γύρω στις 11.30 φτάσαμε στο χωριό της Στυμφαλίας. stumfalia4Επόμενος σταθμός το μουσείο Περιβάλλοντος , ένα αξιόλογο μοντέρνο κτίσμα, που προσφέρει απεριόριστη θέα προς τη λίμνη. Με τα κυάλια από το μπαλκόνι του, τα παιδιά παρατήρησαν τους «φτερωτούς» κατοίκους της λίμνης και διαπίστωσαν και μόνα τους το φαινόμενο του ευτροφισμού για το οποίο έμαθαν στο ΚΠΕ.  stumfalia5Η διαδραστική ξενάγηση στο χώρο του μουσείου μας βοήθησε να κατατοπιστούμε γεωγραφικά στο χώρο και να κατανοήσουμε την πορεία του νερού προς και από τη λίμνη. Εντύπωση μας προκάλεσε και το ανοικτό ενυδρείο του μουσείου με τα ψάρια του γλυκού νερού ,τη μικρή βάρκα και τις καλαμιές που το πλαισίωναν. Από το φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό  τα παιδιά συμπλήρωσαν την τρίτη stumfalia6δραστηριότητα του φύλλου εργασίας που είχε σχέση με τη χλωρίδα , την πανίδα της λίμνης αλλά και τα παραδοσιακά επαγγέλματα των κατοίκων της Στυμφαλίας. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια διασκεδαστική βιωματική δραστηριότητα. Περισυνέλεξαν ανά τμήμα κλαδιά και φύλλα από τη γύρω περιοχή , για να φτιάξουν μια φωλιά και σχημάτισαν με πηλό μια φτερωτή «κάτοικο»  με τα αυγά της.

 stumfalia7   Ακολούθησε φαγητό και διασκέδαση σε ταβέρνα του χωριού αλλά και  ανακοίνωση  της νικήτριας ομάδας που κατάφερε να  συμπληρώσει με επιτυχία όλο το φύλλο εργασίας και να λύσει τον τελικό γρίφο που προέκυπτε από επιλεγμένες πληροφορίες του. Η επιστροφή μας στην Κόρινθο έγινε στις 4.00 μ.μ  .

    Βασικός στόχος της διδακτικής αυτής επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές έναν αξιόλογο υγροβιότοπο του νομού μας και να αναπτύξουν σεβασμό και εκτίμηση για ένα πολύτιμο αγαθό, όπως είναι το νερό. stumfalia8Επίσης, να κατανοήσουν μέσα από χώρους άτυπης μάθησης , όπως αυτόν του μουσείου, τη σχέση της λίμνης με τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ιστορία. Τέλος, να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση και να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις που σχετίζονται με αυτή. Θεωρούμε πως οι στόχοι που θέσαμε  επιτεύχθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό.

 

Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Νανόπουλος Γεώργιος (ΠΕ04)

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ

Μπάκουλη Μαργαρίτα (ΠΕ04)

Γκότση Ειρήνη (ΠΕ02)

Θεοδωράτου  Ευγενία (ΠΕ02)

Jan 25 2016

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών (Ισχύει από 18-01-2016)

ΑΠΟ 18.01.2016 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Jan 25 2016

Ωρολόγιο Πρόγραμμα ανά τμήμα (Ισχύει από 18-01-2016)

ΑΠΟ 18.01.2016 ANA TMHMA