Monthly Archive: December 2015

Dec 29 2015

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Γουλανδρή – Μουσείο σοκολάτας

Στις 17 / 12 / 2015 οι μαθητές των τμημάτων Α2, Α3 και Α4 επισκεφτήκαμε το μουσείο Γουλανδρή, καθώς και το μουσείο σοκολάτας στην Αθήνα. Συνοδοί καθηγητές ήταν η κα Μαργαρίτα Μπάκουλη, η κα Ιωάννα Διαμαντοπούλου, κα Γεωργία Παπαντωνίου, αλλά και ο διευθυντής του σχολείου μας, κος Νανόπουλος Γιώργος. Η επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Βιολογίας, με στόχο να εξοικειωθούμε, να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή και τη φύση, καθώς και όλα τα έμβια όντα που ζουν σε αυτήν.

20151217_10093520151217_10094320151217_11025720151217_115932

Σε αυτή μας την προσπάθεια συνέβαλε και η πολύτιμη βοήθεια της ξεναγού, η οποία με προθυμία μας εξηγούσε αυτά που βλέπαμε. Μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς όλα αυτά προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους και να δούμε τα χαρακτηριστικά τους που τα βοηθούν να επιβιώσουν. Αρχικά, μαζί με την ξεναγό μας και τους καθηγητές μας κατευθυνθήκαμε στο χώρο που βρίσκονταν τα φυτά και μάθαμε για τα κύτταρά τους, τις ονομασίες τους, κτλ. Όλοι οι μαθητές παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις εξηγήσεις της ξεναγού και παρατηρούσαν προσεκτικά τις εικόνες από τις οποίες μπορούσαν να διαβάσουν περισσότερες πληροφορίες για τα εκθέματα του μουσείου. Ύστερα, κατευθύνθηκαν στην αίθουσα με τα θαλάσσια φυτά και ζώα. Οι μαγευτικές και εντυπωσιακές εικόνες που παρατηρήσαμε εκεί, μας κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τους υπόλοιπους χώρους του μουσείου, όπου θαυμάσαμε σπάνια είδη άγριας πανίδας, ζώα της στεριάς, αλλά και πολλά είδη πουλιών, καθώς και σπάνια είδη ορυκτών, τα οποία πραγματικά ενθουσίασαν τους μαθητές.

Μετά από την επίσκεψή μας στο μουσείο Γουλανδρή, επόμενος σταθμός μας ήταν το μουσείο «Γαία». Εκεί, λίγο πριν μπούμε στον εκθεσιακό χώρο, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σύντομης διάρκειας με θέμα τις καταστροφές που συνεχίζει να προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Στόχος του ήταν να μας ευαισθητοποιήσει, ώστε να συνειδητοποιήσουμε το κακό που κάνουμε στη φύση, αλλά και τις συνέπειες αυτής της καταστροφής.

20151217_132620 20151217_13232320151217_131004

Αφού ολοκληρώθηκε η προβολή του βίντεο, ακολουθήσαμε την ξεναγό μας και μπήκαμε στον εκθεσιακό χώρο. Εκεί ενημερωθήκαμε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τους ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους πόρους που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των μη ανανεώσιμων πόρων. Ενημερωθήκαμε επίσης για τους διάφορους τύπους ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή, αλλά και για τη χρησιμότητά τους. Μάλιστα, για την πληρέστερη κατανόηση όλων αυτών των πληροφοριών υπήρχαν διάφορα «παιχνίδια», όπως κύβοι, τους οποίους, γυρίζοντάς τους κανείς, μπορούσε να αντλήσει με ευχάριστο τρόπο χρήσιμες πληροφορίες για τα οικολογικά προβλήματα της εποχής μας.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον εκθεσιακό χώρο «Hellexpo» στο Μαρούσι, όπου στεγαζόταν το μουσείο σοκολάτας. Η ανυπομονησία των μαθητών ήταν απερίγραπτη, καθώς κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα βλέπαμε εκεί. Εκεί μας υποδέχθηκαν, κερνώντας μας σοκολατάκια και, αφού γνωριστήκαμε με τον ξεναγό ? σοκολατοεξερευνητή, παρακολουθήσαμε ένα ευχάριστο βίντεο για την ιστορία της σοκολάτας. Αγγίξαμε έναν καρπό από κακαόδεντρο και είδαμε αναλυτικά όλα τα στάδια επεξεργασίας που είναι απαραίτητα, ώστε η σοκολάτα να αποκτήσει τη γνωστή μορφή της. Αργότερα, γνωρίσαμε τον κύριο Κουβερτούρα και κάναμε μαζί του ένα πολύ ενδιαφέρον σοκολατένιο πείραμα. Αφού βγάλαμε πολλές φωτογραφίες, περάσαμε ένα σκοτεινό λαβύρινθο και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα σοκολατένιο παράδεισο. Όλοι μας μείναμε άναυδοι στη θέα του σοκολατένιο καταρράκτη με 1200 λίτρα σοκολάτας που ρέουν ασταμάτητα. Και αφού χορτάσαμε το θέαμα της σοκολάτας, φύγαμε για να συμμετάσχουμε σε κάποιες δραστηριότητες και ανάλογα κουίζ.

Η εκδρομή αυτή ήταν πραγματικά για εμάς μία πρωτόγνωρη και συναρπαστική εμπειρία. Με αυτήν εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για πολλά θέματα και ευαισθητοποιηθήκαμε για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του. Μάθαμε και παρατηρήσαμε αντικείμενα, που μέχρι τώρα μας ήταν άγνωστα. Ελπίζουμε και στο μέλλον να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε ανάλογες δραστηριότητες του σχολείου μας.

Μαρία Τζάνι, Α4

Dec 23 2015

Επίσκεψη της ψυχολόγου κ.Λαζανά με θέμα το άγχος

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε το σχολείο μας η ψυχολόγος κα Λαζανά Ολυμπιάννα και στα πλαίσια του μαθήματος Βιωματικές Δράσεις…

 

περισσότερα στο περιοδικό μας

Dec 20 2015

Εβδομάδα Πληροφορικής: Ώρα του Κώδικα

hoc-15

Για ακόμη μια χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε με επιτυχία στην εβδομάδα προγραμματισμού. Στην ιστοσελίδα http://code.org οι μαθητές μας μπορούν να επαναλάβουν τις δραστηριότητες που υλοποίησαν στο εργαστήριο πληροφορικής αλλά και να έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές του προγραμματισμού.

Dec 02 2015

Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Ν. Γαλλία

Διαφάνεια1Διαφάνεια 2 Διαφάνεια 3 Διαφάνεια 4Διαφάνεια 5 Διαφάνεια 6 Διαφάνεια 7 Διαφάνεια 8 Διαφάνεια 9 Διαφάνεια 10