Monthly Archive: October 2015

Oct 20 2015

Ωρολόγιο Εκπαιδευτικών

ΑΠΟ 19.10.2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Oct 16 2015

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου αισθάνεται την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους γονείς και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας της Κορίνθου με αφορμή το ογκούμενο πρόβλημα της καταστρατήγησης της κατανομής των μαθητών στα Γυμνάσια της πόλης μας.

Η κατανομή των μαθητών στα σχολεία κάθε περιοχής είναι μία θεσμοθετημένη διαδικασία, σαφής και ρητή από το νόμο,  η οποία έχει ως στόχο να διαμοιραστεί ισόποσα ο μαθητικός πληθυσμός και να εξασφαλιστούν ίδιες συνθήκες εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές. Κατά καιρούς η κατανομή υφίσταται τροποποιήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανισορροπίες οι οποίες προκύπτουν στην πράξη.  Η διοίκηση της εκπαίδευσης, και ειδικότερα οι διευθυντές των σχολείων, σεβόμενοι την κείμενη νομοθεσία οφείλουν να ακολουθούν πιστά αυτή την διαδικασία, στην οποία  εμπλέκονται άμεσα.`

Σε αντίθετη περίπτωση προκαλείται πληθώρα προβλημάτων. Άλλα σχολεία συρρικνώνονται, άλλα υπολειτουργούν και άλλα δυσλειτουργούν από την υπερβολική διόγκωση με τμήματα των τριάντα μαθητών στεγασμένα συχνά σε ακατάλληλους χώρους. Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι καλλιεργείται ο «μύθος» των δήθεν καλών και κακών σχολείων. Λέμε ό μύθος, γιατί είναι γνωστό ότι η ποσότητα δεν καθορίζει την ποιότητα ούτε του  μαθητικού δυναμικού ούτε και του παραγόμενου έργου.

Παρόλα αυτά, κάποιοι διευθυντές σχολείων προσπαθούν με παράνομες μετεγγραφές να αυξήσουν τον αριθμό την μαθητών του σχολείου τους διασύροντας, δυστυχώς, άλλα σχολεία. Δεδομένης της γενικότερης μείωσης του αριθμού των μαθητών σε πανελλαδικό επίπεδο, όλοι θα πρέπει να συμβιβαστούμε με μικρότερες σχολικές μονάδες χωρίς να επιτιθέμεθα σε άλλους συναδέλφους με το πρόσχημα της διασφάλισης των προσωπικών μας συμφερόντων. Η δημιουργία ενός επιπλέον τμήματος σε ένα σχολείο, με παράνομες διαδικασίες, έχει συνήθως ως αποτέλεσμα την κατάργηση δύο ή και τριών τμημάτων στα σχολεία από τα οποία αποσπάστηκαν, εάν και ανήκαν νόμιμα, αυτοί οι μαθητές.

Για όποιον λοιπόν θέλει να βλέπει τη συνολική εικόνα και να μην περιορίζεται στο μικρόκοσμο του σχολείου του, αυτό σημαίνει όχι μόνο  λιγότερες θέσεις εργασίας και κατάργηση των οργανικών συναδέλφων εκπαιδευτικών της περιοχής, αλλά κυρίως τη δημιουργία απαράδεκτων στερεοτύπων κοινωνικού διαχωρισμού των μαθητών και των σχολείων. Πράξη  εντελώς αντίθετη με την δημοκρατική κουλτούρα που διεκδικεί το εκπαιδευτικό κίνημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε τη συμπεριφορά όσων εμπλέκονται στη διαδικασία των παράνομων εγγραφών-μετεγγραφών ανήθικη και αντι-συναδελφική, γιατί όχι μόνο δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ σχολείων και συναδέλφων, αλλά και γιατί αποβαίνει εις βάρος της ψυχικής και συναισθηματικής ισορροπίας των μαθητών και της προσαρμογής τους στο σχολικό περιβάλλον.

Απαιτούμε λοιπόν την τήρηση της νομιμότητας , διεκδικούμε το σεβασμό που μας αρμόζει στην άσκηση του λειτουργήματός μας και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ισότιμη μεταχείριση όλων μας, μαθητών και καθηγητών. Ως εκ τούτου αξιώνουμε οι μετεγγραφές των μαθητών /τριών να γίνονται με προσοχή και κοινωνική ευαισθησία, μόνο για όσους και όσες έχουν πραγματικά ανάγκη και οπωσδήποτε χωρίς να καταστρατηγείται η προκαθορισμένη κατανομή των σχολείων, χωρίς να εμπαίζονται προκλητικά με ψευδή έγγραφα οι αρμόδιες αρχές και χωρίς να προσβάλλεται το κύρος και η αξιοπιστία όλων μας.

Στην εκπαίδευση δεν αρμόζουν φαινόμενα αδικίας, προσβολής, ατομισμού, αλαζονείας και επίδειξης ισχύος. Ο χώρος του σχολείου είναι και πρέπει να παραμείνει  χώρος μάθησης, παιδείας, δημοκρατίας και πολιτισμού.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων  του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου.

Oct 16 2015

Ωρολόγιο Πρόγραμμα (Ισχύει από 19-10-2015)

ΑΠΟ 19.10.2015 ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Oct 09 2015

Ωρολόγιο Πρόγραμμα (Ισχύει από 12-10-2015)

ΑΠΟ 12.10.2015 ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ