Category Archive: Καινοτόμες Δράσεις

Jun 26 2017

Το βίντεο του προγράμματος “Αγωγή στη Συγχώρηση”


Στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος σε συνεργασία με το Παν/μιο του Μadison του Winsconsin “Αγωγή στη συγχώρηση” και υπεύθυνη την κα Πέλη Γαλίτη. Το βίντεο κάνει μια αγαπητική και συγκινητική διαδρομή σε όλη την ελληνική ιστορία για να καταδείξει το εύρος και το βάθος της ελληνικής ψυχής….

Nov 11 2016

Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης

Το  2011 ξεκίνησε στο σχολείο μας η προσπάθεια για τη δημιουργία  δανειστικής  βιβλιοθήκης με στόχο την  καλλιέργεια της  φιλαναγνωσίας  στους μαθητές  μας. Χάρη στο ενδιαφέρον και τη στήριξη κυρίως των μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικών του σχολείου μας, η  βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα 300 περίπου λογοτεχνικά βιβλία. Φιλοξενείται στην αίθουσα πολυμέσων του σχολείου…

Πηγή: Ηλεκτρονικό Περιοδικό 1ου Γυμνασίου Κορίνθου

May 11 2016

Δράση στην παραλία

paralia1

Μαθητές από τα τμήματα Α1 και Α2 του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου , μετά από οχτώ μήνες συμμετοχής σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα: «Νερό: πηγή ζωής -ενέργειας ? έμπνευσης »,  συμμετείχαν σε δράση ευαισθητοποίησης απέναντι στο περιβάλλον. Συνέχεια στο περιοδικό μας…

Apr 13 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

12

Η περιβαλλοντική ομάδα των τμημάτων Β2, Β3 και Β4 στα πλαίσια του προγράμματός τους

 << Κορινθιακός, η δική μας θάλασσα >>

πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο ΚΠΕ Άμφισσας στις 29 και 30 Μαρτίου 2016.

Στις 7.30π.μ. αναχώρησε από το χώρο του σχολείου και μετά από μια σύντομη στάση στη           Ναύπακτο, έφτασε στ5ο Γαλαξίδι ,όπου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος. Συγκεκριμένα στο ιστορικό κτίριο του Παρθεναγωγείου ο υπεύθυνος καθηγητής έκανε έναρξη του προγράμματος εστιάζοντας στη μορφολογία και τη βιοποικιλότητα του Κορινθιακού. Στη συνέχεια στην παραλιακή ζών6η του Γαλαξιδίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις, μετρήσεις και εργασίες πεδίου κατά ομάδες καθώς και δρώμενα πεδίου. Κατόπιν μετά το μεσημεριανό φαγητό αναχωρήσαμε για την Άμφισσα. Μετά από μισή ώρα περίπου φτάσαμε στη Άμφισσα, στον  χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου έγινε η παραλαβή δωματίων από τους μαθητές.

Το απόγευμα συνεχίστηκε το πρόγραμμα  στις 7εγκαταστάσεις του ΚΠΕ : αρχικά ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο  για τη ροή του προγράμματος  και στη συνέχεια  ο υπεύθυνος αναφέρθηκε στα προβλήματα ρύπανσης, υποβάθμισης του υδάτινου οικοσυστήματος του Κορινθιακού, ταυτόχρονα  προβάλλοντας  την ομορφιά, τον φυσικό πλούτο και τη βιοποικιλότητα των ειδών που απειλείται και στοχεύοντας  στην  ενεργοποίηση  μας,8 ώστε να δράσουμε για την προστασία του κόλπου . Πραγματοποιηθήκαν πειράματα, παρατήρηση  των πρωινών ευρημάτων του Γαλαξιδίου  σε μικροσκόπια και στη συνέχεια  οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες (Βιοποικιλότητα του Κορινθιακο ύ, Δελφίνια του Κορινθιακού, Ευτροφισμός 9του Κορινθιακού, Βιοσυσσώρευση του Κορινθιακού, Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Κορινθιακού ) και εργάστηκαν  σε συνεργασία με την ΠΟ του ΚΠΕ   στους αντίστοιχους θεματικούς άξονες. Η πρώτη μέρα της επίσκεψης μας στην πόλη της Άμφισσας ολοκληρώθηκε  με  βραδινό φαγητό  και χορό. Οι μαθητές πραγματικά έδωσαν ρεσιτάλ χορευτικών ικανοτήτων  και καταχειροκροτήθηκαν.

Τη δεύτερη μέρα μετά το πρωινό και την παράδοση των 10δωματίων  συνεχίστηκαν οι εργασίες πάνω στους θεματικούς άξονες  του προγράμματος . Η κάθε ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα  της μελέτης του  επιμέρους θέματος που είχε αναλάβει και  το πρόγραμμά μας στην Άμφισσα ολοκληρώθηκε  με την επίσκεψη μας στην παραδοσιακή συνοικία «Χάρμαινα» στην άνω πόλη. Η φημισμένη «Χάρμαινα» είναι η συνοικία της Άμφισσας στην οποία από πολλών αιώνων ήταν συγκεντρωμένα όλα τα εργαστήρια που ασχολούνταν με την κατεργασία του δέρματος (Ταμπάκικα ή Ταμπακαριά).

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, σταματήσαμε στην 11Αράχωβα για φαγητό. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε  στα γραφικούς δρόμους του κοσμοπολίτικου χειμερινού θέρετρου. Κατόπιν επισκεφτήκαμε τη Μονή του Οσίου Λουκά, την Αγιά Σοφία της Ελλάδας, όπως μας είπαν. Προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Οσίου  και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του καθολικού της Μονής , που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Τέλος, ύστερα από μια σύντομη στάση  για ξεκούραση στην τοποθεσία Κρύα της Λιβαδειάς- ένα θαυμάσιο τοπίο φυσικής ομορφιάς- επιστρέψαμε στην Κόρινθο  γύρω στις 20.30 μ.μ.. ικανοποιημένοι για όσα μάθαμε, είδαμε και ζήσαμε μαζί με τους καθηγητές μας και τους συμμαθητές μας.

Αρχηγός επίσκεψης : Νανόπουλος  Γεώργιος (ΠΕΟ4), Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Κορίνθου

Συνοδοί καθηγητές  : Μπάκουλη Μαργαρίτα (ΠΕΟ4 )

                                   Παπαντωνίου Γεωργία (ΠΕ02)

34

Dec 23 2015

Επίσκεψη της ψυχολόγου κ.Λαζανά με θέμα το άγχος

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε το σχολείο μας η ψυχολόγος κα Λαζανά Ολυμπιάννα και στα πλαίσια του μαθήματος Βιωματικές Δράσεις…

 

περισσότερα στο περιοδικό μας

Dec 20 2015

Εβδομάδα Πληροφορικής: Ώρα του Κώδικα

hoc-15

Για ακόμη μια χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε με επιτυχία στην εβδομάδα προγραμματισμού. Στην ιστοσελίδα http://code.org οι μαθητές μας μπορούν να επαναλάβουν τις δραστηριότητες που υλοποίησαν στο εργαστήριο πληροφορικής αλλά και να έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές του προγραμματισμού.

Dec 02 2015

Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Ν. Γαλλία

Διαφάνεια1Διαφάνεια 2 Διαφάνεια 3 Διαφάνεια 4Διαφάνεια 5 Διαφάνεια 6 Διαφάνεια 7 Διαφάνεια 8 Διαφάνεια 9 Διαφάνεια 10

Apr 30 2015

Ένα «Διαφορετικό» ταξίδι στα μονοπάτια της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας

Στις 11/3/2015 το σχολείο μας άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί την κα Βασιλική Ευστρατιάδου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και πρόεδρο της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, που προσκλήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Νεότερης Ιστορίας, με σκοπό να μιλήσει στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου για τη Μικρά Ασία, τον πολιτισμό της , τις αιματηρές μνήμες του 1922 αλλά και τον αγώνα των προσφύγων να ριζώσουν στην Ελλάδα.

1 23

Με το γλαφυρό της ύφος η ομιλήτρια μάγεψε τα παιδιά μεταφέροντάς τους με παραστατικό τρόπο αληθινές ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν την Μικρασιατική καταστροφή και της εμπιστεύτηκαν τα μικρά ή μεγάλα «μυστικά» τους. Ακλόνητες μαρτυρίες των γεγονότων αλλά και του σημαντικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου άντλησαν οι μαθητές μας κι από το εποπτικό υλικό που η κα Βασιλική έφερε μαζί της και αγωνίζεται εδώ και χρόνια να πλαισιώσει ένα Μουσείο αφιερωμένο στο Μικρασιατικό Ελληνισμό.

456 7

Οι μαθητές μας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εισήγηση , εξέφρασαν απορίες , σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με το θέμα, ενώ κάποιοι από αυτούς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ομιλήτριας να εκφραστούν δημιουργικά σχετικά με τη Μικρασιατική καταστροφή μέσα από γραπτό λόγο ή ζωγραφική απεικόνιση.

ΠΟΙΗΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ Γ2 (ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΣ)

Η Σμύρνη μάνα καίγεται,

το Αϊβαλί πονάει

και ο Θεός από ψηλά

Σμυρνιούς μοιρολογάει.

Πουλί μου εσύ λεβέντικο

να πεις κει στην Ελλάδα

βοήθεια να στείλουνε

στης Σμύρνης τα λιμάνια.

Το τούρκικο χατζάρι τους αστράφτει

βόηθα Παναγιά,

την Πόλη την αρπάζουν

και τα μικρά παιδιά.

Μάνες, γιοι και κοπελιές

σφαγιάζονται μπροστά μας

κι εγώ φωνάζω δυνατά:

Η ΣΜΥΡΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ!

 

Apr 05 2015

Από το Μυστρά στην Κων/πολη,τελευταίες αναλαμπές του Βυζαντίου

Στις 06-03-2015 οι μαθητές της Γ` Γυμνασίου, που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα

«Από το Μυστρά στην Κων/πολη,τελευταίες αναλαμπές του Βυζαντίου»

επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα « Βυζαντινά Χειρόγραφα, Βυζαντινά Πρωτογράμματα» και συμμετείχαν στο αντίστοιχο βιωματικό εργαστήριο . Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό να εμπλουτίσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους για τη βυζαντινή τέχνη,αφού αυτή αποτελεί υποενότητα του παραπάνω προγράμματος.Στη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν για τα Βυζαντινά Χειρόγραφα και τα Πρωτογράμματα από την Αρχαιολόγο-Ιστορικό Τέχνης-Δρ Μουσειολογίας κ.Τόνια Τζαναβάρα,δημιούργησαν , ακολουθώντας τις οδηγίες της και εφαρμόζοντας όσα θεωρητικά διδάχτηκαν, τα πρωτογράμματα των ονομάτων τους. Ακολουθούν στιγμιότυπα από την επίσκεψη καθώς και δημιουργίες των μαθητών…

 2015 2212015 237

IMG 20150401 213333 IMG 20150401 214058IMG 20150401 213505 IMG 20150401 213958IMG 20150401 213355 IMG 20150401 213209 IMG 20150401 213929

IMG 20150401 213114

Mar 25 2015

Η συγγραφέας Νινέττα Βολουδάκη στο σχολείο μας

    Την   Παρασκευή  13-03-15 οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την τιμή και τη χαρά  να υποδεχτούν τη συγγραφέα κ.Νινέττα Βολουδάκη.
Boloudaki3
    Η κ. Νινέττα Βολουδάκη  γεννήθηκε ,ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει γράψει πολλά βιβλία και για παιδιά και για μεγάλους,θεατρικά έργα για παιδιά  και θεατρικές διασκευές γνωστών παραμυθιών. Το μυθιστόρημά της  Ελισάβετ και Δαμιανός   βραβεύτηκε ,το 2008,από  την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,της οποίας είναι μέλος. Εκτός από το γράψιμο ασχολείται και με τη ζωγραφική,με ιδιαίτερες μελέτες στη μεσαιωνική ζωγραφική,βυζαντινή και δυτική.
    Η πρόσκληση της συγγραφέως στο σχολείο μας έγινε στο πλαίσιο των μαθημάτων της  Λογοτεχνίας και της Ιστορίας για τους μαθητές των Β1,Β4 τμημάτων της Β`τάξης καθώς και του πολιτιστικού  προγράμματος «Από το Μυστρά στην Κωνσταντινούπολη,τελευταίες αναλαμπές του Βυζαντίου» για τους μαθητές  της Γ` τάξης,που συμμετέχουν σε αυτό.
Η συγγραφέας,  αφού μίλησε στους μαθητές μας για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τη δυναστεία των Κομνηνών και την Κωνσταντινούπολη ,μέσω παρουσίασης power point,αναφέρθηκε στα  βιβλία της και απάντησε με προθυμία και υπομονή στις ερωτήσεις των μαθητών  που, με το έκδηλο ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό τους, συνέβαλαν σε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη συγγραφέα.
P3131357 P3131359
    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου κ.Νανόπουλος Γεώργιοος, καθώς και οι φιλόλογοι κ.Ρέλλου Β. -υπεύθυνη διδασκαλίας του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας στα Β1,Β4 τμήματα της Β` Γυμνασίου-,κ.Γκότση Ε. -υπεύθυνη διδασκαλίας του μαθήματος της Λογοτεχνίας  στα παραπάνω τμήματα- και κ.Θεοδωράτου Ε. -υπεύθυνη διδασκαλίας των εν λόγω μαθημάτων σε τμήματα της Γ? Γυμνασίου.
    Την πρωτοβουλία και την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η εκπαιδευτικός κ.Κοντοχριστοπούλου Μαρία,υπεύθυνη του πολιτιστικού προγράμματος.
P3131360