Category Archive: Διδακτικές επισκέψεις

Dec 17 2017

Διδακτική επίσκεψη στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 η Α’ τάξη επισκέφτηκε το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείου Κορίνθου, Β. Πετρόπουλου – Παν. Γαρταγάνη και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ο μαγικός σπόρος» στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας . Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις- ομάδες: α) Α1, Α2 με συνοδούς καθηγήτριες την κα. Θεοδωράτου Ευγενία και την κα Διαμαντοπούλου Ιωάννα, β)Α3, Α4 με συνοδούς καθηγήτριες την κα Γκότση Ειρήνη και την κα Παπαντωνίου Γεωργία.

Με την άφιξη τους στο Μουσείο οι μαθητές αρχικά θαύμασαν το ιδιαίτερης ομορφιάς κτίριο του, το οποίο το κτίσθηκε με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Ακαδημαΐκού Σόλωνος Κυδωνιάτη και οι δαπάνες καλύφθηκαν κατεξοχήν από την ιδρύτρια, την οποία βοήθησε οικονομικά και ηθικά το Υπουργείο Πολιτισμού. Στη συνέχεια, αφού οι υπεύθυνες του Μουσείο καλωσόρισαν τους μαθητές, ξεκίνησε το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα διαπραγματεύεται το πιο πολύτιμο αγαθό της καθημερινότητας, το ψωμί, το οποίο αποτελεί αναντικατάστατο καταναλωτικό αγαθό, αφορμή και λόγο συγκέντρωσης της οικογένειας γύρω από το τραπέζι, αντικείμενο εργασίας, βασικό άξονα μεγάλων εορτών και θρησκευτικών εθίμων, ενώ παραμένει κοινό για όλους τους πολιτισμούς και λαούς του κόσμου, Στο πρόγραμμα αυτό, οι μαθητές έμαθαν για τους διαφορετικούς σπόρους από τους οποίους μπορούμε να παρασκευάσουμε ψωμί, καθώς και τις βασικές μεθόδους και στάδια παραγωγής στα παλαιά και νεότερα χρόνια. Μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό περιηγηθήκαν σε διάφορες περιοχές και εξερεύνησαν τα διάφορα έθιμα, παραδόσεις αλλά και γνώσεις που χρειάζονται για τη προετοιμασία του ψωμιού, ώστε να εκτιμήσουν την αξία και συμβολική σημασία του σε καιρούς ειρήνης, αλλά και πολέμου και ανέχειας. Στη συνέχεια του προγράμματος, κατασκεύασαν επιστρατεύοντας τη φαντασία και την καλλιτεχνική τους διάθεση ένα πρακτικό ημερολόγιο των τεσσάρων εποχών με θεματολογία εμπνευσμένη από τους σπόρους και τη φύση, το ψωμί και τις παραδόσεις που το αγκαλιάζουν. Τέλος παρακολουθήσαν ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για το ψωμί της Αρμενίας.
Ήταν μια πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική επίσκεψη, που χάρισε στα παιδιά πολλές γνώσεις για την << ουσία της ζωής >>, το ψωμί.
Ευχαριστούμε πολύ το υπεύθυνο προσωπικό του Μουσείου για τη φιλοξενία του και για τις γνώσεις που μας προσέφερε για τον θεμέλιο λίθο της διατροφής μας, το ψωμί.

Dec 13 2017

Διδακτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή ιστορία αλλά και στην ελληνική μυθολογία πραγματοποίησαν  σαράντα τέσσερις μαθητές της Β΄ γυμνασίου πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο της διδακτικής επίσκεψης που έγινε στην Αθήνα την Τρίτη  24/10/2017.

Επισκεφθήκαμε λοιπόν πρώτα το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο όπου παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τα αρχαία χρόνια στα Βυζαντινά». Ο εξαίρετος ξεναγός μας μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε ευφάνταστες συγκρίσεις και αναγωγές από τη βυζαντινή στην αρχαία ελληνική τέχνη με παραστατικό τρόπο. Μια ομάδα συμμαθητών μας ασχολήθηκε με τον κόσμο των Βυζαντινών, όπου παρατηρήσαμε νομίσματα, σύμβολα της γλυπτικής τέχνης , βυζαντινές εικόνες και αντικείμενα λατρευτικής αλλά και καθημερινής χρήσης . Στη συνέχεια ατενίσαμε για λίγο τους υπέροχους κήπους του Βυζαντινού μουσείου και κατευθυνθήκαμε προς το μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί περιηγηθήκαμε χωρισμένοι σε δυο ομάδες στην περιοδική έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων». Μέσα από αγάλματα, επιτύμβιες στήλες και αγγειογραφίες συγκεντρωμένα από διάφορα μουσεία του κόσμου ξαναθυμηθήκαμε στιγμές της ελληνικής μυθολογίας και κατανοήσαμε τη διαχρονικότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ακολούθησε   το απαραίτητο κολατσιό στο εστιατόριο του μουσείου με θέα το βράχο της Ακρόπολης  και με τη μουσική συνοδεία μιας χρυσής άρπας και φυσικά δεν έλειψε και το ομαδικό παιχνίδι που μας χάρισε πλούσιο κέφι και ζωντάνια. Συνοδοί μας στην όμορφη εκδρομή μας ήταν οι καθηγήτριες κ. Γκότση Ειρήνη, κ. Μπάκουλη Μαργαρίτα, κ. Ρέλλου Βιολέττα και κ. Δρίτσα Κων/να.

Dec 11 2017

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Ναύπλιο

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2017 επισκεφτήκαμε με τα τμήματα Α1, Α2 και Α3 του σχολείου μας το Ναύπλιο σε μία προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη, για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Το Ναύπλιο στον 19ο αιώνα», καθώς και την έκθεση με έργα του ζωγράφου Θεόφιλου, που διοργανώνει η τράπεζα Alpha Bank. Συνοδοί καθηγήτριες ήταν η κα Παπαντωνίου, η κα Μπάκουλη, η κα Γκότση και η κα Διαμαντοπούλου.
Ξεκινήσαμε το πρωί από το προαύλιο του σχολείου μας και στις 9.20 φτάσαμε στην Πύλη ξηράς. Εκεί, μας περίμενε η υπεύθυνη του προγράμματος και στη συνέχεια χωριστήκαμε σε 2 γκρουπ των 25 ατόμων. Το πρώτο γκρουπ ξεκίνησε αμέσως την περιήγηση σε σημαντικά μνημεία της πόλης του Ναυπλίου, όπως τα σπίτια στα οποία διέμεναν οι αντιβασιλείς του Όθωνα, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου σκοτώθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, την πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου, από την οποία ξεκίνησε μία προσπάθεια να δοθεί σύνταγμα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Θαυμάσαμε το κτίριο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Πολεμικό μουσείο Ναυπλίου, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Ναυπλίου, ενώ παρατηρήσαμε πολλά νεοκλασικά, διατηρητέα κτίρια. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τζαμιά, αλλά και κρήνες του 19ου αιώνα με τουρκικές επιγραφές, να γνωρίσουν θρύλους και προσωπικότητες εκείνης της εποχής. Τέλος, επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό μουσείο, όπου παρατηρήσαμε το γραφείο του Ιωάννη Καποδίστρια, ενδυμασίες από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να ανασυνθέσουμε την ατμόσφαιρα των προηγούμενων αιώνων. Μάλιστα, οι μαθητές έκαναν εκεί μία σχετική εργασία, στην οποία πρόσθεσαν ονόματα περιοχών που επισκέφτηκαν σε ένα χάρτη της πόλης.
Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε την έκθεση με έργα του Θεόφιλου στον καλαίσθητο και φιλόξενο κτίριο της Alpha Bank. Η υπεύθυνη του μουσείου αρχικά μας μίλησε για τη γενέτειρα του ζωγράφου, τις επιρροές του, τη μόρφωσή του, καθώς και τα παιδικά του χρόνια. Αναφέρθηκε στα ταξίδια που έκανε στο Βόλο, τη Σμύρνη, αλλά και την Αθήνα. Συγκρίναμε μεταξύ τους διάφορους ζωγραφικούς πίνακες με παραπλήσια έργα, συζητήσαμε για τις πηγές της έμπνευσής του και παρατηρήσαμε προσεκτικά λεπτομέρειες των έργων του, αλλά και της τεχνοτροπίας του. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αντίτυπα ζωγραφικών έργων, όπως «Ο Κυνηγός», Ο «Ιππόδρομος του Φαλήρου», ενώ στο τέλος μπόρεσαν να δουν από κοντά το πρωτότυπο έργο « Ο Δυσσεύς», παρατηρώντας με προσοχή την απαράμιλλη τέχνη του και αφήνοντας στα παιδιά τις καλύτερες εντυπώσεις!

Dec 06 2017

Van Gogh Alive:Επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής

Την Πέμπτη 30-11-2017 οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου επισκέφτηκαν την έκθεση –αφιέρωμα στον Ολλανδό ζωγράφο Vincent Van Gogh,που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η πρωτοποριακή αυτή multimedia έκθεση με 3000 πίνακες, σχέδια και κινούμενες εικόνες, που προβάλλονται παντού, αποτελεί ένα φαντασμαγορικό πολυθέαμα που παρουσιάζει το συνολικό έργο του ζωγράφου,αφηγείται την ιστορία του,διεισδύει στα συναισθήματα και τις σκέψεις του,περιγράφει το πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον όπου ο ζωγράφος μεγαλούργησε και δημιουργεί έναν νέο τρόπο προσέγγισης της τέχνης και μια ουσιαστική,αλησμόνητη εμπειρία ,εκπαιδευτική και διασκεδαστική ταυτόχρονα.

Aug 17 2017

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν την όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι,ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του ελληνικού κοινού ,που επέστρεψε στην Εθνική Λυρική Σκηνή μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Φραντσέσκο Μικέλι .Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να «γνωρίσουν» έναν σύγχρονο, ανατρεπτικό Κουρέα,αφού ο σκηνοθέτης επιχείρησε να φέρει την ιστορία του Φίγκαρο στην ψηφιακή εποχή, φωτίζοντας τον -μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας- κόσμο της Ροζίνας. Το έργο δε χρειάζεται συστάσεις. Η πνευματώδης, σβέλτη και ιδιαίτερα μελωδική μουσική ντύνει μια σειρά από κωμικές καταστάσεις, καθώς ο κουρέας Φίγκαρο βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, η οποία κατοικεί με τον ηλικιωμένο προστάτη της Δόκτορα Μπάρτολο, που την προορίζει για τον εαυτό του.Η μελωδία,ο ρυθμός,η αρμονία της εμπνευσμένης μουσικής του Ροσσίνι συνεπήραν τα παιδιά μεταφέροντάς τα στον κόσμο του Κουρέα,έναν κόσμο ηδονιστικό, κυνικό, γεμάτο εγωπαθείς ανθρώπους, όπως ακριβώς το κοινωνικό εκείνο περιβάλλον στο οποίο έζησε ο Ροσσίνι στην καθημερινότητα της νιότης του στην Ιταλία. Το χρήμα κινεί τα πάντα: ο Αλμαβίβα πληρώνει τους κανταδόρους, δωροδοκεί δύο φορές τον Ντον Μπαζίλιο και αμείβει γενναιόδωρα τον Φίγκαρο, ο οποίος εξηγεί πόσο καλύτερα λειτουργεί και μόνον στην ιδέα του χρυσού. Διακόσια χρόνια αργότερα, είναι πασιφανές πως λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στον κόσμο…

* Μέσα στο διάστημα των 200 ετών ο Κουρέας της Σεβίλλης, έχει καταφέρει να καταγράφεται ως ίσως η δημοφιλέστερη κωμική όπερα όλων των εποχών και σίγουρα ως μια από τις πλέον απολαυστικές όλων.

Apr 03 2017

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ( ΜΑΙΝΑΛΟ – ΤΡΙΠΟΛΗ)

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 με τη συμμετοχή της Α΄ και Β΄ τάξης πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη του σχολείου μας στο νομό Αρκαδίας.  Οι δύο επιλεγμένοι προορισμοί ήταν το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και η πρωτεύουσα του νομού, η ιστορική Τρίπολη. Η εξόρμησή μας αυτή έγινε στα πλαίσια των μαθημάτων της Γεωγραφίας και της Ιστορίας.

Η εκδρομή οργώθηκε από τον διευθυντή του σχολείου μας κ. Γεώργιο Νανόπουλο (Φυσικό), ενώ ως συνοδοί συμμετείχαν οι καθηγητές: κ. Γεώργιος Πανταζής (Φυσικός), κα Μπάκουλη Μαργαρίτα (Φυσικός), κα Παπαντωνίου Γεωργία (Φιλόλογος), κα Θεοδωράτου Ευγενία (Φιλόλογος) και κα Αντωνοπούλου Κυριακούλα (Μαθηματικός).

Εξορμώντας από το χώρο του σχολείου…
φτάσαμε γύρω στις 10.30 στο εντυπωσιακό χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου. Το πανύψηλο βουνό,  βασίλειο του αρχαίου θεού Πάνα, με τις δεκάδες κορυφές, τις βαθιές χαράδρες και το εντυπωσιακό ανάγλυφο  πραγματικά μας άφησε άφωνους! Μια κατάφυτη χιονισμένη πλαγιά από έλατα έκανε τους περισσότερους από τους μαθητές να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στην ορεινή πεζοπορία . Οι λιγότερο τολμηροί αρκέστηκαν στο να απολαύσουν το χιονοπόλεμο με τους φίλους τους αλλά και να επιδοθούν σε ιδιαίτερες δημιουργίες με «πρώτη ύλη» το χιόνι. Ήταν μια εμπειρία που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη!

Κατά το μεσημεράκι λίγο πριν το Λεβίδι κάναμε μια στάση για φαγητό. Ο χώρος που μας υποδέχτηκε , ζεστός και ιδιαίτερα προσεγμένος, μας θύμισε αίθουσα δεξιώσεων για γαμήλιο τραπέζι! Τα γέλια και οι συνομιλίες των μαθητών γέμισαν πληθωρικά  την ευρύχωρη αίθουσα κι η αίσθηση της κοινότητας , που μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες,  ζέστανε αμέσως την ατμόσφαιρα. Τα παιδιά απόλαυσαν τα νόστιμα πιάτα αλλά και τη συντροφιά των αγαπημένων τους φίλων.

Τελευταίος σταθμός της εκδρομής μας (γύρω στις 3.00 το μεσημέρι) ήταν η ιστορική Τρίπολη. Το άγαλμα του Γέρου του Μοριά στο κέντρο της πλατείας Άρεως με τα οστά του θρυλικού ήρωα στη βάση του μας υποδέχτηκε, για να μας θυμίσει τι μπορούμε να καταφέρουμε ως λαός όταν ομονοούμε και ξέρουμε να συγχωράμε. Τα παιδιά έμαθαν για τις ιστορικές συνθήκες κάτω από τις οποίες παραδόθηκε η Τριπολιτσά στον ελληνικό στρατό το 1821 και θαύμασαν για ακόμη μια φορά την στρατιωτική ιδιοφυϊα του Κολοκοτρώνη . Στη συνέχεια απόλαυσαν μικρούς περιπάτους στους γύρω χώρους αλλά και πάσης φύσεως παιχνίδια στο κέντρο της ευρύχωρης πλατείας.

Με το νου και την ψυχή γεμάτο όμορφες εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες πήραμε το δρόμο της επιστροφής για να φτάσουμε στις 4.30 για στην πόλη μας. Η επιστροφή στο αστικό περιβάλλον της Κορίνθου μας έκανε να νοσταλγήσουμε από την πρώτη στιγμή τον πεντακάθαρο αέρα και τις ομορφιές του βουνού και να ευχηθούμε και για άλλες παρόμοιες εξορμήσεις στην αγκαλιά της μητέρας Φύσης?

Apr 03 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ (ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ – ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ – ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)

Την Δευτέρα 21/11/2016, οι μαθητές της Γ? Γυμνασίου μπήκαμε στο λεωφορείο και ξεκινήσαμε για μια μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Η διαδρομή προς την πρωτεύουσα ήταν υπέροχη. Όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι γιατί αρχικά θα ξεφεύγαμε από την καθημερινότητα του σχολείου και την πίεση των διαβασμάτων ,αλλά και επειδή θα γνωρίζαμε την πρωτεύουσα της χώρας μας και θα ανακαλύπταμε τις ομορφιές της.

Read the rest of this entry »

Dec 12 2016

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης (Γ’ Τάξη)

egklima_kai_timoriaΤην Κυριακή 13 Νοεμβρίου οι μαθητές της Γ? τάξης παρακολούθησαν στο θέατρο «Άνεσις» στην Αθήνα τη θεατρική παράσταση «Έγκλημα και τιμωρία» βασισμένη στο παγκόσμια αναγνωρισμένο λογοτεχνικό έργο του Ρώσου πεζογράφου και στοχαστή  Φίοντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογέφσκι.Η  σκηνοθεσία  του Λεβάν Τσουλάτζε-αναμορφωτή του Γεωργιανού θεάτρου-και οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών  παρέσυραν τους μαθητές μας στο λαβύρινθο της αλλοτριωμένης ψυχής του ήρωα,  φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τα ύψιστα ηθικά διλήμματα που πραγματεύεται στο βιβλίο του ο Ντοστογέφσκι.

Dec 04 2016

“Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες” στο Μέγαρο Μουσικής

%ce%bf-%ce%b3%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b5-80-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82

Στις  14 Νοεμβρίου,ημέρα Δευτέρα ,οι μαθητές της Α΄τάξης  παρακολούθησαν στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα τη θεατρική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία ν? απολαύσουν φαντασμαγορικές βιντεοπροβολές, πρωτότυπη μουσική και χορογραφίες, καθώς και υπέροχα κοστούμια και σκηνικά σ? έναν μοναδικό χώρο. Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν ,που παραμένει αγαπημένο ανάγνωσμα των παιδιών ενάμιση σχεδόν αιώνα μετά την έκδοσή του (1873),ξετυλίχθηκε με χιούμορ,φαντασία αλλά και ευαισθησία.Οι μαθητές πραγματικά απόλαυσαν μία ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία.

Nov 23 2016

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ – Ι.Μ.Ε)

Την Παρασκευή 11/ 11/2016 με τη συμμετοχή της Β΄ Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στη Μονή Καισαριανής και στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στην Αθήνα. Η εκδρομή έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Μεσαιωνικής  Ιστορίας, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την αρχιτεκτονική των βυζαντινών ναών και την ανάπτυξη στάσεων σεβασμού και εκτίμησης απέναντι σε μνημεία – σύμβολα της πολιτιστικής μας παράδοσης.

12345

Η αναχώρηση έγινε από το χώρο του σχολείου στις 8.30 π.μ. Στη διάρκεια της διαδρομής οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες των έξι ατόμων, Read the rest of this entry »

Older posts «