Category Archive: Διδακτικές επισκέψεις

Feb 26 2020

Διδακτική επίσκεψη στην Αθήνα

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 η Α τάξη του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου συμμετείχε στη διδακτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο Ηρακλειδών και στο Θησείο.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι μαθητές των τριών τμημάτων Α2, 3, 4, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και ακολούθησαν διαφορετικό πρόγραμμα.
Η 1η ομάδα ξεναγήθηκε στις εκθέσεις των δύο κτιρίων του Μουσείου Ηρακλειδών με θέμα « Από το μύθο στην Ιστορία» και ασχολήθηκε με την αρχαία αμυντική τεχνολογία και τα όπλα. Η ασπίδα του Αχιλλέα, η περίφημη τριήρης, ο καταπέλτης , ο μηχανισμός των φρυκτωριών και άλλα εκθέματα ζωντάνεψαν στα μάτια των μαθητών το ιστορικό παρελθόν.
Παράλληλα η 2η ομάδα παρακολουθούσε και συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Γεωμετρικοί μετασχηματισμοί και συμμετρία στη Φύση. Λόγος, αναλογία, χρυσή τομή» μέρος του κύκλου Επιστήμη , Τέχνη και Μαθηματικά που στόχο είχε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια του χρυσού λόγου, δηλ. τον αριθμό φ=1,61 και πώς αυτός παρατηρείται στη φύση και ακόμα στις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος.Μάθαμε πως τον χρησιμοποιούν πολλοί καλλιτέχνες ,ζωγράφοι,αρχιτέκτονες και πως πολλές κατασκευές γίνονται με βάση αυτόν τον αριθμό.Ακόμα μέσω ενός γρίφου ασχοληθήκαμε με την ακολουθία Fibonacci.
Και οι δύο ομάδες είχαν την μεγάλη ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και να γνωρίσουν μέσω αντιγράφων και ταινιών πώς λειτουργούσε η αρχαία θεραπαινίδα (ρομπότ σε φυσικό μέγεθος), πώς άνοιγαν αυτόματα οι πύλες των ναών, πώς λειτουργούσε ο κερματοδέκτης του αγιάσματος των αρχαίων ναών και το σημαντικότερο ποιες πληροφορίες έχουν οι επιστήμονες εντοπίσει πάνω στον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, αντίγραφο του οποίου εκτίθεται στο Μουσείο.
Στη συνέχεια οι μαθητές μετά από ένα διάλειμμα στην περίφημη οδό Αποστόλου Παύλου συνέχισαν την περιήγηση τους στον αρχαιολογικό χώρο του Θησείου και επισκέφτηκαν την αναστυλωμένη Στοά του Αττάλου, το ιερό των επωνύμων ανδρών, τον Ναό του Ηφαίστου και απόλαυσαν μια βόλτα μέσα στο πράσινο σε ένα χώρο που ενώνει διαφορετικές ηλικίες και το παρόν με το παρελθόν μια πόλης με ιστορία αιώνων.
Στην επίσκεψη συνοδοί καθηγητές είχαν οριστεί οι : Παπαντωνίου Γεωργία (φιλόλογος), Χουντής Βασίλειος (μαθηματικός) και αρχηγός της δράσης η φιλόλογος Γκότση Ειρήνη.

Εντυπώσεις μαθητών
Την Παρασκευή 14/2/2020 η Α Γυμνασίου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα. Περάσαμε πολύ ωραία. Στην αρχή, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα θα έκανε διαφορετικό πρόγραμμα. Η μια ομάδα έκανε ένα πρόγραμμα για τα μαθηματικά και η άλλη για την Ιστορία. Και τα δύο προγράμματα ήταν διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα. Με το που τελειώσαμε , πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο του Θησείου. Εκεί, οι συνοδοί ? καθηγητές μας μας μίλησαν και μας είπαν λίγα πράγματα για τον αρχαιολογικό χώρο. Ήταν μια πολύ όμορφη διδακτική επίσκεψη, που θα ξαναπήγαινα».
Λεπεσιώτη Δήμητρα Α3
«? Όταν μπήκαμε στο Μουσείο Ηρακλειδών στην αρχή μου άρεσε , γιατί είδαμε πράγματα που δεν τα είχαμε ξαναδεί. Μετά στο πρόγραμμα των Μαθηματικών κουράστηκα κάπως με τους γρίφους που λύναμε , γιατί ήμασταν πολλά παιδιά και δεν μπορούσαμε να συμμετάσχουμε όλοι. Αφού τελειώσαμε τους γρίφους φάγαμε και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Θησείο που μου άρεσε πάρα πολύ και θα ήθελα να είχαμε πιο πολύ χρόνο για να μην τρέχουμε και να τα δούμε όλα πιο αργά».
Λόντρα Κατερίνα Α3

Feb 12 2020

Επίσκεψη στο θωρηκτό Αβέρωφ και στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

 


Την Παρασκευή 7  Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Β1, Β2 και Β3  στο θωρηκτό Αβέρωφ και στο ίδρυμα Ευγενίδου. Η ξενάγηση στο ιστορικό πλοίο έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας και του πολιτιστικού προγράμματος ” Αιγαιοπελαγίτικο ταξίδι στην ιστορία και την παράδοση”  και η παρακολούθηση της εντυπωσιακής προβολής ” Διαστημικές καταιγίδες και βόρειο σέλας” στο πλανητάριο, στο πλαίσιο του μαθήματος της φυσικής και της γεωγραφίας. Ενδιάμεσες στάσεις αναψυχής και ομαδικά παιχνίδια εμπλούτισαν το πρόγραμμα της εκδρομής συνοδοί της οποίας ήταν ο κος Νανόπουλος, η κα Μπάκουλη, η κα Ρέλλου και η κα Γκόλφου.

Dec 19 2019

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδας

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 38 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης επισκεφτήκαμε στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής το Νομισματικό Μουσείο  και το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλαδας στην Αθήνα.Στις 10 πμ.φτάσαμε στο υπέροχο νεοκλασσικό κτίσμα του 19ου αιώνα,του οποίου αρχιτέκτονας είναι ο ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΙΛΕΡ, οικία του σπουδαίου αρχαιολόγου ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΛΗΜΑΝ ,ο οποίος ανακάλυψε τις Μυκήνες.Στο κέντρο της Αθήνας δεσπόζει το ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ  << ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ>>.

Από το 1998 λειτουργεί ως μουσείο νομισμάτων.
Το μοναδικό μουσείο στον κόσμο εκθέτει από την προκερματική περίοδο μέχρι σήμερα νομίσματα.
Θαυμάσαμε πρώτα απ’όλα τα δύο μοναδικά στον κόσμο τάλαντα από το 1600 πχ. Βαριά , δύσκολα στην μεταφορά τους. Μιμούνται το τομάρι ενός ζώου.
‘Ενα βρέθηκε στην Κύμη και ένα στις Μυκήνες.
Παρατηρήσαμε τους Οβελούς ,σιδερένιες βέργες που θυμίζουν σουβλιά.6 οβελοί =1 δραχμή.
Επίσης,είδαμε τα μοναδικά Αθηναικά Δεκάδραχμα και Τετράδραχμα ή Αργυρές Δραχμές από κράμα σιδήρου και χρυσού,καθώς και πολλά νομίσματα από όλες τις ισχυρές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας και της Κορίνθου,τα οποία  εξετάσαμε με προσοχή.
Έκθαμβοι μείναμε από τα δάπεδα του κτηρίου τα οποία είναι διακοσμημένα με σύμβολα, όπως η Σβάστικα ή ο Τροχός από την Γεωμετρική Εποχή καθώς και η Σπείρα ,αρχέγονο σύμβολο Προϊστορικής Εποχής.
Ένας πολύτιμος χώρος για την ιστορία του νομίσματος που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος ,όπως μας εξήγησε η καθηγήτριά μας Κα Βλάχου που μας έκανε και την
ξενάγηση.
Στη συνέχεια αφού έγιναν οι εξαιρετικές φωτογραφήσεις στη μεγαλοπρεπή εξωτερική σκάλα περπατήσαμε προς το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδας.
Εκεί την ξενάγηση ανέλαβε ο υπεύθυνος του χώρου.
Ενημερωθήκαμε για όλα τα νομίσματα του κόσμου παλιά και σύγχρονα .Για τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα σύγχρονα χαρτονομίσματα, όπως το Ευρώ,για τις ισοτιμίες των νομισμάτων,για τον πλούτο της χώρας,για τις νομισματικές συνενώσεις κρατών κ.τ.λ.
Αυτό το Μουσείο συμπλήρωσε εκπληκτικά τις γνώσεις μας με το Νομισματικό.
Αφού περπατήσαμε στο κέντρο της στολισμένης Αθήνας οδηγηθήκαμε στο Μοναστηράκι για φαγητό και ξεκούραση.
Επιστρέψαμε στην Κόρινθο πλούσιοι σε γνώσεις  και χριστουγεννιάτικες εικόνες.
Συνοδοί μας στην εκδρομή: Κα Βλάχου Μαρία ,
Κος Νανόπουλος Γεώργιος-Διευθυντής,
Κα Κοντοχριστοπούλου Μαρία,
Κα Τασιοπούλου Αναστασία
Εντυπώσεις:
Η εκδρομή στην Αθήνα και η ευκαιρία να δούμε την γιορτινή πρωτεύουσα ήταν φανταστική. Εξαιρετικές ήταν επίσης και οι ξεναγήσεις στο νομισματικό Μουσείο και το μουσείο της τράπεζας της Ελλάδος που γνωρίσαμε νομίσματα και την ιστορία τους από όλες τις εποχές από την καθηγήτρια μας Κα Βλάχου και τον ξεναγό μας αντίστοιχα.
Λακάι Άννα Μαρία

Nov 12 2019

Διδακτική επίσκεψη Β’ τάξης στην Αθήνα

Ένα ταξίδι στα περασμένα πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 η Β ΄ τάξη μέσα από μια εκπαιδευτική περιήγηση στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας κάτω από ένα καταγάλανο καλοκαιρινό ουρανό. Χωρισμένοι οι μαθητές σε τρεις ομάδες με ξεναγούς-συνοδούς τις καθηγήτριες κα Γκότση, κα Ρέλλου και κα Δημοπούλου επισκέφθηκαν πεζοπορώντας βυζαντινά και αρχαιοελληνικά αξιοθέατα στην Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Θησείο και την Αρχαία Αγορά. Ανάμεσά τους λοιπόν ακούστηκαν βασικά ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία για το μνημείο του Λυσικράτη, τον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά, το αρχοντικό των Μπενιζέλων με έκθεση ζωγραφικής για γυναικείες βυζαντινές προσωπικότητες, τον άγιο Ελευθέριο, το ναό των Εισοδίων Θεοτόκου Καπνικαρέας, τη βιβλιοθήκη του Αδριανού, τη στοά του Αττάλου, το ναό του Ηφαίστου και της Εργάνης Αθηνάς και τη Ρωμαϊκή αγορά, μνημεία συνδεδεμένα με την αρχαία και τη μεσαιωνική ιστορία που διδάσκονται στο γυμνάσιο. Σε κάποιους μάλιστα από τους σταθμούς τους ασχολήθηκαν και με μικρές βιωματικές δραστηριότητες. Μετά το απαραίτητο και πολυαναμενόμενο διάλειμμα για φαγητό στο Μοναστηράκι συνέχισαν την περιοδεία τους από τον πλατύ πεζόδρομο της Ερμού στον αρχαιολογικό χώρο και το μικρό μουσείο του Κεραμεικού, όπου γνώρισαν φημισμένα επιτύμβια ανάγλυφα και είδη αγγείων από όλες τις περιόδους της αρχαιότητας. Η διδακτική τους μάλιστα επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ομαδικό παιχνίδι αναγνώρισης αρχαίων αγγείων στο προαύλιο του μουσείου και με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για όλα τα αξιοθέατα μέσα στο λεωφορείο κατά την επιστροφή τους και μέσα σε ατμόσφαιρα ευφορίας και μουσικής διασκέδασης. Συγχαρητήρια στους μαθητές για τη συνεργασία τους και ευχαριστίες στις καθηγήτριες που μόχθησαν για την οργάνωση της πρώτης μας φετινής εκδρομής.

Nov 12 2019

Εκπαιδευτική επίσκεψη Γ’ τάξης στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 40 μαθητές της Γ’ τάξης πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.Αρχικά επισκεφτήκαμε το Ζάππειο Μέγαρο και περιηγηθήκαμε περιμετρικά τον Εθνικό Κήπο.

Δεν κατορθώσαμε να τον επισκεφτούμε εσωτερικά μιας και για λόγους ασφαλείας όπως μαθαμε -ήταν ημέρα επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας-
παρέμεινε κλειστός όλη την ημέρα.
Παρόλα αυτά συνεχίσαμε για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να παρακολουθήσουμε την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς και να κάνουμε την ανάλογη φωτογράφηση
Μετά από μικρή περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας για επίσκεψη στην Καπνικαρέα και μια σύντομη ανάπαυλα στην Πλατεία Μοναστηρακίου για κολατσιό, επιστρέψαμε στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.
Αρχικά μας ξενάγησαν στην έκθεση του Ρήγα Φεραιου με ιστορικά ντοκουμέντα.
Στην συνέχεια παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα προβολή για την ιστορία του κτηρίου της Βουλής και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Επίσης μας καλωσόρισε η βουλευτής του νομού μας κυρία Σούκουλη και μας οδήγησε στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Μας ευχαρίστησε για την επίσκεψή μας γεμάτη χαρά.
Καθισμένοι στα έδρανα της Βουλής πραγματικά εντυπωσιασμένοι από την επιβλητική ατμόσφαιρα ξεναγηθήκαμε από την αρμόδια υπάλληλο των εκπαιδευτικών επισκέψεων απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις- απορίες μας.
Αφού φωτογραφηθήκαμε μέσα και έξω από το ιστορικό κτήριο της Δημοκρατίας αναχωρήσαμε γεμάτοι γνώσεις και εμπειρίες μοναδικές.
Υπεύθυνη καθηγήτρια : Βλάχου Μαρια
Συνοδοί καθηγητές: Ρωμανός Ιωάννης και Τρεντίδου Κωνσταντίνα

Nov 03 2019

Διδακτική επίσκεψη της Α’ τάξης στις Μυκήνες

Για άλλη μια φορά το σχολείο μας διοργάνωσε και υλοποίησε με τη συνεργασία των διδασκόντων καθηγητών εκπαιδευτική επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Η επίσκεψη αφορούσε στους μαθητές της Α τάξης που διδάσκονται το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 με την συμμετοχή και των τεσσάρων τμημάτων..
Οι 66 μαθητές χωρισμένοι σε τρεις ομάδες περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, εκτός και εντός της ακροπόλεως και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανακάλυψαν τους θολωτούς τάφους της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου, θαύμασαν τα μοναδικά κυκλώπεια τείχη και την Πύλη των Λεόντων, σκαρφάλωσαν στο ανάκτορο και αγνάντεψαν τον αργολικό κάμπο. Στο μουσείο αναζήτησαν τα κρυμμένα αντικείμενα και συμπλήρωσαν τα εκπαιδευτικά φυλλάδια. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την λεπτομέρεια των σφραγιδόλιθων, την ομορφιά των εγχειριδίων, την κομψότητα των κοσμημάτων..και των λοιπών κτερισμάτων.
Τέλος επισκέφθηκαν τον περίφημο «θησαυρό του Ατρέα» , τον πιο καλά διατηρημένο θολωτό τάφο της περιοχής και στη συνέχεια χαλάρωσαν στον πανέμορφο και πάντα φιλικό Ναύπλιο.
Ο στόχος της επίσκεψης ήταν παιδαγωγικός και ψυχαγωγικός και στέφθηκε από επιτυχία κρίνοντας από τα σχόλια και τον ενθουσιασμό των παιδιών.
Στην εκδρομή συμμετείχε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Νανόπουλος Γεώργιος.
Αρχηγός της εκδρομής είχε οριστεί η φιλόλογος Γκότση Ειρήνη και συνοδοί οι καθηγήτριες: Παπαντωνίου Γεωργία (φιλόλογος), Κακάτση Χαρά (φιλόλογος) και Μπάκουλη Μαργαρίτα (φυσικός).
Τα φύλλα εργασίας των μαθητών είχαν κατασκευαστεί από την κα. Παπαντωνίου Γεωργία ενώ το εκπαιδευτικό υλικό της παρουσίασης είχε επιμεληθεί η κα. Γκότση Ειρήνη.

May 21 2019

Η Β’ τάξη στην Αίγινα

Σε ένα πανέμορφο νησιώτικο προορισμό. έγινε φέτος η τελική εκδρομή της Β΄τάξης. Στην Αίγινα, τη μητέρα του Αιακού και προγιαγιά του Αχιλλέα κατά τη μυθολογία, νησί με σπουδαία ιδρύματα κατά την περίοδο του Καποδίστρια και τόπο ευλογημένο από τη διαμονή ενός ανθρώπου ταπεινού και ανεξίκακου του Αγίου Νεκταρίου. Τα μάτια μας και το μυαλό μας χόρτασαν όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες ενώ μας μύρισε και λίγο καλοκαίρι κοσμοπολίτικο. Η χώρα  με πλήθος επισκεπτών αλλά και μαθητών από διάφορα σχολεία που περιδιάβαιναν στα παραδοσιακά σοκάκια ή δοκίμαζαν όλες τις γεύσεις στα παραλιακά καταστήματα, οι γραφικές άμαξες που έκαναν δειλά την εμφάνισή τους στους δρόμους, τα αραγμένα σκάφη στο λιμάνι που λόγχιζαν με τα λευκά κατάρτια τους το γαλανό ουρανό, η μονή της Αγίας Τριάδος με τον τάφο του Αγίου και το κελάκι του που μας συγκίνησε, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νεκταρίου στους πρόποδες ενός ολάνθιστου λοφίσκου, τα χωράφια με τις κατάφορτες φιστικιές που πρόβαλλαν σε κάθε στροφή του δρόμου στα μεσόγεια, ο αναστυλωμένος δωρικός ναός της Αφαίας (Αθηνάς) σε ένα πανέμορφο πευκόφυτο ύψωμα, ο ειδυλλιακός οικισμός της Αγίας Μαρίνας με τις νοστιμιές του αλλά και τη γραφική βραχώδη παραλία του μέχρι και τα γλαροπούλια που συνόδευαν το πλοίο μας στο ταξίδι της επιστροφής μας και ακροζυγιάζονταν στον άνεμο με τις ανοιχτές φτερούγες τους άφησαν αξέχαστες εντυπώσεις μέσα μας. Κι όλα  βέβαια συνοδεύτηκαν από σχετικές πληροφορίες και από τα ψυχαγωγικά μας ακούσματα και παιχνίδια μέσα στο λεωφορείο αλλά και το πλοίο. Λίγο απ’όλα είχε λοιπόν αυτή η εκπαιδευτική εκδρομή μας και ευχαριστούμε για τη διοργάνωσή της τον κο Διευθυντή, την κα Μπάκουλη, την κα Ρέλλου, την κα Παπαντωνίου, την κα Γκόλφου και την κα Δρίτσα που μας συνόδεψαν με υπομονή και κέφι. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις και ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

May 20 2019

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α’ τάξης στην Αρχαία Επίδαυρο και στο Ναύπλιο

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 οι μαθητές της Α’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου πραγματοποίησαν ημερήσια ψυχαγωγική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Επιδαύρου και στο ιστορικό Ναύπλιο.
Στην εκδρομή συμμετείχαν οι μαθητές και των τεσσάρων τμημάτων.
Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν διδακτικός και ψυχαγωγικός. Συγκεκριμένα επιδιώχθηκε οι μαθητές να εμπεδώσουν και να επεκτείνουν την γνώση που είχαν διδαχθεί μέσω της παρατήρησης και της περιήγησης υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών τους στον αρχαιολογικό χώρο.
Αρχικά επισκεφτήκαμε το Αρχαίο Ασκληπιείο για να αποκτήσουν οι μαθητές αντίληψη του χώρου και μέσω της ξενάγησης και του πληροφοριακού φυλλαδίου, που τους μοιράστηκε, να κατανοήσουν τη διάταξη του χώρου, τους λόγους επιλογής, το μέγεθος των κτισμάτων και να το αναπλάσουν με τη φαντασία τους. Ακόμα θέλαμε να μάθουν πώς λειτουργούσε, αλλά και να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα και της θέσης και του ρόλου που ασκούσε στα αρχαία χρόνια , ως το σημαντικότερο κέντρο εφαρμοσμένης ιατρικής και θεραπείας ποικίλων ψυχοσωματικών ασθενειών.
Η επίσκεψη στο Μουσείο βοήθησε τους μαθητές να ολοκληρώσουν την νοητική αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής των κτισμάτων συνδέοντας τα με τα εναπομείναντα εκθέματα και σχέδια.
Με την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο, το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο του αρχαίου κόσμου, και την παρουσίαση των μερών του και της διάταξης επιχειρήθηκε η ενίσχυση της ιστορικής γνώσης μέσω της εμπειρίας.
Ήταν ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, στο μύθο και την ιστορία, στο όνειρο και την πραγματικότητα μέσα στο γαλήνιο φυσικό περιβάλλον με την ενεργοποίηση του νου και των αισθήσεων?.
Η εκδρομή συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο πάντα υπέροχο, πολύβουο και αρχοντικό Ναύπλιο. Μαθητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της παλαιάς πόλης και χαλάρωσαν στα γραφικά σοκάκια της με θέα το Παλαμήδι και το Μπούρτζι.
Η εκδρομή οργανώθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας για να αποχαιρετήσουμε ευχάριστα μια ακόμα δημιουργική και πλούσια σχολική χρονιά.
Αρχηγός της εκδρομής ορίστηκε η καθηγήτρια Γκότση Ειρήνη (φιλόλογος) και συνοδοί οι καθηγήτριες: Διαμαντοπούλου Ιωάννα (φιλόλογος), Βλάχου Μαρία (θεολόγος) και Τριανταφύλλου Αντιγόνη (αγγλικής φιλολογίας).
Την επιμέλεια των ενημερωτικών φυλλαδίων και της ξενάγησης είχε η κα. Γκότση.

Apr 10 2019

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσβο

Αξιοποιώντας τη συμμετοχή του σχολείου μας στο δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων ASPnet της UNESCO, πραγματοποιήσαμε με μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσβο από 28-31 Μαρτίου 2019.Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων «Γεωολογικά Μνημεία και Μνημεία της Φύσης-Γεωτεχνικά Πάρκα και Πολιτισμική Κληρονομιά»(1) και «Το περιβάλλον ως πεδίο συνάντησης των πολιτισμών»(2),που εκπονήθηκαν στο σχολείο μας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, επιλέξαμε να επισκεφτούμε το όμορφο αυτό νησί,που εντάχθηκε ολόκληρο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Read the rest of this entry »

Apr 07 2019

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο

Στις 20 Μαρτίου, μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα η Α? Γυμνασίου επισκεφτήκαμε στα πλαίσια των μαθημάτων της ιστορίας και της νεοελληνικής γλώσσας την Αρχαία Κόρινθο. Μόλις φτάσαμε, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες. Αρχικά ακούσαμε από τις υπεύθυνες καθηγήτριες λίγα λόγια για την ιστορία της Αρχαίας Κορίνθου ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την απελευθέρωση από τους Τούρκους και τη δημιουργία του και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε από τις καθηγήτριές μας στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο συμπληρώνοντας φύλλα εργασίας.
Η εμπειρία μας ήταν ξεχωριστή καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία του τόπου μας και να δούμε από κοντά τα τόσο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στον ναό του Απόλλωνα , που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο ιστάμενο αρχαίο μνημείο της Πελοποννήσου και σηματοδοτεί τις απαρχές της εφαρμογής του δωρικού ρυθμού στη αρχαία αρχιτεκτονική. Μνημείο- σύμβολο της πόλης, έργο που αποδίδεται στον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο.
Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με μια βόλτα στο χωριό της Αρχαίας Κορίνθου, όπου ξεκουραστήκαμε, παίξαμε και απολαύσαμε τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.
Αρχηγός επίσκεψης : Δημοπούλου Κ. (ΠΕ02)
Συνοδοί : Γκόλφου Π. (ΠΕ03)
Διαμαντοπούλου Ι. (ΠΕ02)
Παπαντωνίου Γ. (ΠΕ02)

Older posts «