Category Archive: Διδακτικές επισκέψεις

May 21 2019

Η Β’ τάξη στην Αίγινα

Σε ένα πανέμορφο νησιώτικο προορισμό. έγινε φέτος η τελική εκδρομή της Β΄τάξης. Στην Αίγινα, τη μητέρα του Αιακού και προγιαγιά του Αχιλλέα κατά τη μυθολογία, νησί με σπουδαία ιδρύματα κατά την περίοδο του Καποδίστρια και τόπο ευλογημένο από τη διαμονή ενός ανθρώπου ταπεινού και ανεξίκακου του Αγίου Νεκταρίου. Τα μάτια μας και το μυαλό μας χόρτασαν όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες ενώ μας μύρισε και λίγο καλοκαίρι κοσμοπολίτικο. Η χώρα  με πλήθος επισκεπτών αλλά και μαθητών από διάφορα σχολεία που περιδιάβαιναν στα παραδοσιακά σοκάκια ή δοκίμαζαν όλες τις γεύσεις στα παραλιακά καταστήματα, οι γραφικές άμαξες που έκαναν δειλά την εμφάνισή τους στους δρόμους, τα αραγμένα σκάφη στο λιμάνι που λόγχιζαν με τα λευκά κατάρτια τους το γαλανό ουρανό, η μονή της Αγίας Τριάδος με τον τάφο του Αγίου και το κελάκι του που μας συγκίνησε, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νεκταρίου στους πρόποδες ενός ολάνθιστου λοφίσκου, τα χωράφια με τις κατάφορτες φιστικιές που πρόβαλλαν σε κάθε στροφή του δρόμου στα μεσόγεια, ο αναστυλωμένος δωρικός ναός της Αφαίας (Αθηνάς) σε ένα πανέμορφο πευκόφυτο ύψωμα, ο ειδυλλιακός οικισμός της Αγίας Μαρίνας με τις νοστιμιές του αλλά και τη γραφική βραχώδη παραλία του μέχρι και τα γλαροπούλια που συνόδευαν το πλοίο μας στο ταξίδι της επιστροφής μας και ακροζυγιάζονταν στον άνεμο με τις ανοιχτές φτερούγες τους άφησαν αξέχαστες εντυπώσεις μέσα μας. Κι όλα  βέβαια συνοδεύτηκαν από σχετικές πληροφορίες και από τα ψυχαγωγικά μας ακούσματα και παιχνίδια μέσα στο λεωφορείο αλλά και το πλοίο. Λίγο απ’όλα είχε λοιπόν αυτή η εκπαιδευτική εκδρομή μας και ευχαριστούμε για τη διοργάνωσή της τον κο Διευθυντή, την κα Μπάκουλη, την κα Ρέλλου, την κα Παπαντωνίου, την κα Γκόλφου και την κα Δρίτσα που μας συνόδεψαν με υπομονή και κέφι. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις και ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

May 20 2019

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α’ τάξης στην Αρχαία Επίδαυρο και στο Ναύπλιο

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 οι μαθητές της Α’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου πραγματοποίησαν ημερήσια ψυχαγωγική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Επιδαύρου και στο ιστορικό Ναύπλιο.
Στην εκδρομή συμμετείχαν οι μαθητές και των τεσσάρων τμημάτων.
Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν διδακτικός και ψυχαγωγικός. Συγκεκριμένα επιδιώχθηκε οι μαθητές να εμπεδώσουν και να επεκτείνουν την γνώση που είχαν διδαχθεί μέσω της παρατήρησης και της περιήγησης υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών τους στον αρχαιολογικό χώρο.
Αρχικά επισκεφτήκαμε το Αρχαίο Ασκληπιείο για να αποκτήσουν οι μαθητές αντίληψη του χώρου και μέσω της ξενάγησης και του πληροφοριακού φυλλαδίου, που τους μοιράστηκε, να κατανοήσουν τη διάταξη του χώρου, τους λόγους επιλογής, το μέγεθος των κτισμάτων και να το αναπλάσουν με τη φαντασία τους. Ακόμα θέλαμε να μάθουν πώς λειτουργούσε, αλλά και να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα και της θέσης και του ρόλου που ασκούσε στα αρχαία χρόνια , ως το σημαντικότερο κέντρο εφαρμοσμένης ιατρικής και θεραπείας ποικίλων ψυχοσωματικών ασθενειών.
Η επίσκεψη στο Μουσείο βοήθησε τους μαθητές να ολοκληρώσουν την νοητική αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής των κτισμάτων συνδέοντας τα με τα εναπομείναντα εκθέματα και σχέδια.
Με την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο, το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο του αρχαίου κόσμου, και την παρουσίαση των μερών του και της διάταξης επιχειρήθηκε η ενίσχυση της ιστορικής γνώσης μέσω της εμπειρίας.
Ήταν ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, στο μύθο και την ιστορία, στο όνειρο και την πραγματικότητα μέσα στο γαλήνιο φυσικό περιβάλλον με την ενεργοποίηση του νου και των αισθήσεων….
Η εκδρομή συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο πάντα υπέροχο, πολύβουο και αρχοντικό Ναύπλιο. Μαθητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της παλαιάς πόλης και χαλάρωσαν στα γραφικά σοκάκια της με θέα το Παλαμήδι και το Μπούρτζι.
Η εκδρομή οργανώθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας για να αποχαιρετήσουμε ευχάριστα μια ακόμα δημιουργική και πλούσια σχολική χρονιά.
Αρχηγός της εκδρομής ορίστηκε η καθηγήτρια Γκότση Ειρήνη (φιλόλογος) και συνοδοί οι καθηγήτριες: Διαμαντοπούλου Ιωάννα (φιλόλογος), Βλάχου Μαρία (θεολόγος) και Τριανταφύλλου Αντιγόνη (αγγλικής φιλολογίας).
Την επιμέλεια των ενημερωτικών φυλλαδίων και της ξενάγησης είχε η κα. Γκότση.

Apr 07 2019

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο

Στις 20 Μαρτίου, μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα η Α’ Γυμνασίου επισκεφτήκαμε στα πλαίσια των μαθημάτων της ιστορίας και της νεοελληνικής γλώσσας την Αρχαία Κόρινθο. Μόλις φτάσαμε, χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες. Αρχικά ακούσαμε από τις υπεύθυνες καθηγήτριες λίγα λόγια για την ιστορία της Αρχαίας Κορίνθου ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την απελευθέρωση από τους Τούρκους και τη δημιουργία του και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε από τις καθηγήτριές μας στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο συμπληρώνοντας φύλλα εργασίας.
Η εμπειρία μας ήταν ξεχωριστή καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία του τόπου μας και να δούμε από κοντά τα τόσο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στον ναό του Απόλλωνα , που αποτελεί ίσως το σημαντικότερο ιστάμενο αρχαίο μνημείο της Πελοποννήσου και σηματοδοτεί τις απαρχές της εφαρμογής του δωρικού ρυθμού στη αρχαία αρχιτεκτονική. Μνημείο- σύμβολο της πόλης, έργο που αποδίδεται στον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο.
Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με μια βόλτα στο χωριό της Αρχαίας Κορίνθου, όπου ξεκουραστήκαμε, παίξαμε και απολαύσαμε τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.
Αρχηγός επίσκεψης : Δημοπούλου Κ. (ΠΕ02)
Συνοδοί : Γκόλφου Π. (ΠΕ03)
Διαμαντοπούλου Ι. (ΠΕ02)
Παπαντωνίου Γ. (ΠΕ02)

Mar 26 2019

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Στις 20 Μαρτίου τρία τμήματα της Β΄τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “Στην καρδιά του εγκεφάλου” . Το ενδιαφέρον και βιωματικό αυτό σεμινάριο που παρακολουθήσαμε σε δύο ομάδες διοργανώθηκε στο μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας από καθηγητές και φοιτητές του τμήματος της Βιολογίας. Διεισδύσαμε με παραστατικό και εύληπτο τρόπο στα μυστικά λειτουργίας του κέντρου ελέγχου όλου του ανθρωπίνου σώματος και μέσα από παιχνίδια, παρουσιάσεις, φωτογραφίες και βίντεο διακρίναμε αισθήσεις, κινήσεις και συναισθήματα, γνωρίσαμε τα είδη των εγκεφαλικών κυττάρων και τον τρόπο μετάδοσης των νευρικών μηνυμάτων, αναφερθήκαμε στους τρόπους καλής λειτουργίας του εγκεφάλου μας και συνειδητοποιήσαμε τις επιπτώσεις των εθισμών στη ζωή μας μέσα από ένα πολύ πρωτότυπο βίντεο. Ακόμη ψυχαγωγηθήκαμε στο παράπλευρο πάρκο της ειρήνης με κολατσιό και ομαδικά παιχνίδια και τέλος επισκεφθήκαμε την πλατεία Γεωργίου Α΄ στο κέντρο της πόλης. Θεωρούμε ότι ήταν μια ακόμα όμορφη εκδρομή μας που συνδέθηκε άμεσα με τα αντικείμενα της θεματικής εβδομάδας που διανύαμε. Συνοδοί μας ήταν οι καθηγήτριες κα Μπάκουλη, κα Ρέλλου, κα Τριανταφύλλου και κα Δημογέροντα.

Mar 03 2019

Έκθεση:”Μνήμες Γαίας”-Διδακτική επίσκεψη Α’ τάξης

Η Α΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2019.
Προορισμός των μαθητών ήταν το Ευγενίδειο Ίδρυμα και συγκεκριμένα η έκθεση «Μνήμες Γαίας» που πραγματοποιείται σε αυτό στο πλαίσιο της προβολής των γεωπάρκων.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επαφή των μαθητών μέσω της παρατήρησης και της ενημέρωσης με την ιστορία της Γης και η κατανόηση των μηχανισμών δημιουργίας διαφόρων φυσικών φαινομένων. Επιπλέον η περιήγηση στην έκθεση συνδυάστηκε, ειδικά για τους μαθητές, με την αρχαία ελληνική μυθολογία σε μια προσπάθεια κατανόησης των μηχανισμών ερμηνείας των φαινομένων από τους αρχαίους Έλληνες. Η σύγκριση επιστημονικού και μυθικού λόγου ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές της Α τάξης πού στόχευε στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της συνδυαστικής ικανότητας.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και συμμετείχαν εναλλάξ στην παρουσίαση.
Η επίσκεψη είχε συνδυαστεί με παράλληλο περίπατο στο χώρο του σύγχρονου κέντρου πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Οι μαθητές επισκέφτηκαν την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φάρο και περιηγήθηκαν στο χώρο του καναλιού του Πολιτιστικού Κέντρου.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής και Αρχαίας ελληνικής Γλώσσας αναφορικά με τα είδη αφήγησης.
Αρχηγός της εκδρομής ήταν η καθηγήτρια Γκότση Ειρήνη (φιλόλογος) και συνοδοί οι καθηγήτριες φιλόλογοι : Παπαντωνίου Γεωργία , Διαμαντοπούλου Ιωάννα και Δημοπούλου Κατερίνα.

Feb 19 2019

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β’ τάξης στην Πάτρα

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 τρία τμήματα της Β΄ τάξης επισκέφτηκαν την πόλη της Πάτρας με τρεις προορισμούς. Αρχικά παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο νεόκτιστο Αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας  με θέμα τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά και ξεναγήθηκαν στο μοντέρνο κτήριο του μουσείου γνωρίζοντας διάφορα αρχαία κειμήλια.Έπειτα επισκέφθηκαν το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας, το Αχάια Κλάους σε μια γραφική τοποθεσία, με μεσαιωνική αρχιτεκτονική, όπου μάθαμε για την παραγωγή του κρασιού της μαυροδάφνης και ακούσαμε τις ιστορίες ξακουστών βαρελιών. Σειρά είχε το προσκύνημα στον μεγάλο ναό του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, ενώ η επίσκεψή μας έκλεισε με μια βόλτα μετά φαγητού σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Συνοδοί των μαθητών ήταν ο διευθυντής του σχολείου, κος Νανόπουλος και οι καθηγήτριες κα Μπάκουλη, κα Δημογέροντα και κα Ρέλλου.

 

 

Feb 11 2019

Μητρόπολη-Καπνικαρέα-Μουσείο Ψευδαισθήσεων:Επίσκεψη Γ’ τάξης

Την Παρασκευή 8/02/2019, μαθητές της Γ’ Γυμνασίου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Αθήνα.Αρχικά, επισκέφτηκαν, στην οδό Μητροπόλεως, τον καθεδρικό ναό της πόλης* και στη συνέχεια,την Παναγία της Καπνικαρέας**.Και στους δύο ναούς,οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή κ.Νανόπουλο Γεώργιο και από τη θεολόγο του σχολείου μας κα.Βλάχου Μαρία.Τέλος,μετά από μία σύντομη περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης,επισκέφτηκαν το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων*** ,όπου βίωσαν μία συναρπαστική οπτική ,σωματική και εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από τον μαγικό κόσμο των ψευδαισθήσεων.

*www.religiousgreece.gr/athens-attica/-/asset_publisher/…/metropole-athenon

**www.byzantineathens.com/pialphanualphagammaiotaalpha-kappaalphapinuiotakappa.

***https://www.newsbeast.gr/…/to-moyseio-pseydaisthiseon-stin-ermoy-xegela-ta-matia-s.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί:
Νανόπουλος Γεώργιος ΠΕ04 -Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου
Βλάχου Μαρία ΠΕ01
Κοντοχριστοπούλου Μαρία ΠΕ05
Πιλάτη Μαίρη ΠΕ02

Dec 20 2018

Θεατρική παράσταση: “Τρελαντώνης”

Την Τετάρτη 19/12/2018 ,μαθητές της Α’ Γυμνασίου του σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση « Τρελαντώνης»,βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα.

Το μυθιστόρημα «Τρελαντώνης» πρωτοεκδόθηκε το 1932. Σ ’αυτό, Η Πηνελόπη Δέλτα μας μιλά για τις περιπέτειες του σκανταλιάρη αδερφού της Αντώνη, όταν όλα τα αδέρφια, παιδιά του Εμμανουήλ Μπενάκη, ήρθαν από την Αίγυπτο το καλοκαίρι του 1879 για να περάσουν τις διακοπές τους.
Ο Αντώνης, η Πουλουδιά, η Αλεξάνδρα, κι ο μικρός Αλέξανδρος περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Καστέλα και την Κηφισιά, φιλοξενούμενοι ενός συγγενικού καλωσυνάτου ζευγαριού, της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή. Παίζοντας, κάνοντας σκανταλιές, πλάθοντας ιστορίες με το νου τους, μπλέκονται σε απίθανες περιπέτειες, γεμάτες χιούμορ, αγάπη, τρυφερότητα κι ανθρωπιά. Η ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού, η αθωότητα και οι ανησυχίες της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας, η φαντασία, η Ελλάδα, σαν πατρίδα και σαν τοπίο της καρδιάς μας. Όλα αυτά οι μαθητές μας τα παρακολούθησαν στο θέατρο Βέμπο, σε μια παράσταση γεμάτη χρώματα, παλμό, χορό και τραγούδι, που με τη σύγχρονη αισθητική της, σμίγει τη νοσταλγία με τη φρεσκάδα της παντοτινής νιότης. Το κείμενο έχει διασκευάσει ειδικά για την παράσταση ο διακεκριμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου.
Ο “Τρελαντώνης” είναι το σύμβολο κάθε Ελληνόπουλου που δοκιμάζεται και χαλυβδώνεται, στα ριψοκίνδυνα τολμήματα και τις ηρωικές παιδικές ανδραγαθίες, ώστε μόλις ωριμάσει, να υπηρετήσει και να υπερασπιστεί με γενναιότητα αλλά και με κοινωνική ευαισθησία, έναν τόπο πάντα απειλημένο από εχθρούς και πάντα νικητή στα δύσκολα.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:Κοντοχριστοπούλου Μαρία,καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας (ΠΕ05)

Dec 17 2018

Μουσείο Ακρόπολης-Πλανητάριο:εκπαιδευτική επίσκεψη Β’ τάξης

Στις 11 Δεκεμβρίου τρία τμήματα της Β΄τάξης επισκέφθηκαν το μουσείο της Ακρόπολης και παρακολούθησαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα: «Μιλώντας με τα αρχαία» και «Στο εργαστήρι της γλυπτικής και του χρώματος.» Παρατηρήσαμε, γνωρίσαμε και συνομιλήσαμε με συγκεκριμένα εκθέματα από την αρχαϊκή ως την κλασσική εποχή και νιώσαμε λίγο σαν μικροί αρχαιολόγοι. Αφού απολαύσαμε ένα διάλειμμα στους γραφικούς πεζόδρομους κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, κατευθυνθήκαμε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα όπου παρακολουθήσαμε μια επίκαιρη και πολύ κατατοπιστική προβολή: «Το άστρο των Χριστουγέννων». Το θέμα της ταινίας μάλιστα πυροδότησε και μια ζωηρή συζήτηση στο λεωφορείο την ώρα της επιστροφής με πρωταγωνιστή το διευθυντή μας. Γεμάτοι νέες γνώσεις και εμπειρίες μαθητές και καθηγητές ολοκληρώσαμε αισίως άλλη μία διδακτική μας επίσκεψη και φέτος.

Αρχηγός επίσκεψης:Νανόπουλος Γεώργιος,διευθυντής

Συνοδοί εκπαιδευτικοί:

Μπάκουλη Μαργαρίτα,φυσικός,

Παπαντωνίου Γεωργία,φιλόλογος,

Ρέλλου Βιολέττα,φιλόλογος.

Dec 17 2018

Θεατρική παράσταση: “Λωξάντρα”

Στις 15/12/2018,ημέρα Σάββατο,μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «ΛΩΞΑΝΤΡΑ»,βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου ,σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Η Λωξάντρα πλάστηκε από τη Μαρία Ιορδανίδου
ως σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής και σηματοδότησε την πληθωρικότητα, τη δοτικότητα, τη δωρικότητα και τον πλούτο της ζωής στην Κωνσταντινούπολη. Παίρνοντας ως αφορμή αυτή την αξιαγάπητη και δυναμική παρουσία σκιαγραφείται η νεώτερη ιστορία της Ελλάδας, η γέννηση του νεοελληνικού κράτους, αλλά κυρίως τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων της εποχής, μέσα από ένα αντιπροσωπευτικότατο δείγμα τους.Η Λωξάντρα δεν είναι γέννημα συγγραφικής φαντασίας,αλλά πρόσωπο υπαρκτό.Συγκεκριμένα,η γιαγιά της Μαρίας Ιορδανίδου.Η τελευταία,το 1962 και σε ηλικία 65 χρονών,μετέφερε στο ομώνυμο μυθιστόρημα την ιστορία αυτής της δυναμικής γυναίκας,περιγράφοντας παράλληλα με χιούμορ και ζηλευτή ζωντάνια την καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Πόλης.
Η παράσταση που παίζεται στο θέατρο Βεάκη, είναι ένα θέαμα λαϊκό, ζουμερό, παθιασμένο, φορτισμένο σε συναισθήματα, γεύσεις και αρώματα. Έχει μουσική, τραγούδι, γέλιο, δάκρυ, συγκίνηση, είναι παράσταση χορταστική, καλοφτιαγμένη που δημιουργεί στους θεατές μία αίσθηση πληρότητας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:

Κοντοχριστοπούλου Μαρία,καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας(ΠΕ05)

Older posts «