Category Archive: Δραστηριότητες

May 25 2018

Eπίσκεψη Β’ τάξης στους Δελφούς-Aράχωβα-Βαγονέτο

Kαθώς η εκδρομή μας έγινε στη Στερεά Ελλάδα σε μέρη που έγιναν σημαντικές μάχες κατά την Ελληνική Επανάσταση (Γραβιά, Αράχωβα) και μάλιστα σε χρόνο που θα γιορταζόταν η επέτειος της μάχης στη Γραβιά (8-9 Μαίου 1821) αποφασίσαμε να γράψουμε το δικό μας δημοτικό τραγούδι για την περιοδεία μας στα ίδια χώματα:

 Mες στου Μαγιού τις μυρωδιές κινήσαμ’ εκδρομή

στα όρη της πατρίδας μας, στης Ρούμελης τη γη.

Το Ρίο σαν περάσαμε, τη Ναύπακτο σιμά

στο Βαγονέττο φτάσαμε στης Γκιώνας την πλαγιά.

Μέσα στης γης τα έγκατα συρθήκαμε γραμμή

και του βωξίτη εξόρυξη μάθαμε στη στιγμή.

Περνώντας συναντήσαμε τον Οδυσσέα στη Γραβιά

και φάγαμε όλοι μαζί σε κέντρο στη δροσιά.

Χορτάσαμε ελατόδασος πάνω στον Παρνασσό

ώσπου στης Αραχώβης φτάσμε τ’ωραίο το χωριό.

Κι όταν τ΄ άλλο πρωί πήγαμε στους Δελφούς

σωρό  κολόνες είδαμε και κούρους τους στητούς.

Nαούς κι αφιερώματα των πόλεων θησαυρούς

καθώς και τον Ηνίοχο που θάμπωσε λαούς.

Στους δρόμους της Αράχωβας θαυμάσαμε υφαντά

και φυσικά γευθήκαμε νόστιμα φαγητά.

Σειρά είχε στο πρόγραμμα μονή οσίου Λουκά

αρχιτεκτονική ατενίσαμε μα και ψηφιδωτά.

Και τελευταίος ο σταθμός ήταν η Λειβαδιά

τριανταοχτώ ψυχές επήγαμε στα κρύα τα νερά.

Apr 26 2018

Διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη της Α’ τάξης στους Δελφούς-Αράχωβα

Στις 23 και 24 Απριλίου 2018 ,μαθητές/τριες της Α’ τάξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Ταξίδι στο άδυτο του δελφικού τοπίου:Ιστορία-πολιτισμός” πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή των Δελφών.

Αρχικά,επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών,όπου με τη συνδρομή ξεναγού έκαναν ένα ταξίδι στο παρελθόν και στην αρχαία ιστορία του τόπου.Στο αρχαιολογικό μουσείο θαύμασαν από κοντά τα έργα για τα οποία δούλεψαν όλη τη χρονιά μέσα απ’το πολιτιστικό πρόγραμμά τους,όπως τη Σφίγγα των Ναξίων,τους δίδυμους κούρους και φυσικά τον μοναδικό Ηνίοχο.

Έπειτα επισκέφθηκαν την πανέμορφη Αράχωβα,όπου ήρθαν σε επαφή με τα γραφικά σπίτια και δρομάκια και είχαν την ευκαιρία να δουν τις παραδοσιακές στολές και έθιμα που αναβίωσαν στην κεντρική πλατεία ,λόγω του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Γεωργίου.

Την επόμενη μέρα ,το ταξίδι συνεχίστηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στη Μονή Οσίου Λουκά ,που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.Τέλος,μια στάση στην πόλη της Λιβαδειάς, δίπλα στο ποτάμι και στους νερόμυλους ,ολοκλήρωσε μια διαδρομή μισού χρόνου περίπου ,κατά την οποία 35 μαθητές/τριες προσπάθησαν να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν την ομορφιά και το μυστήριο του δελφικού τοπίου μέσα απ’ τα βάθη της ιστορίας και του πολιτισμού.

Υπεύθυνη προγράμματος:Δημογέροντα Παναγιώτα,ΠΕ06

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:Κοντοχριστοπούλου Μαρία,ΠΕ05, Μίσιος Κωνσταντίνος,ΠΕ11, Ραβανίδου Θεοδώρα,ΠΕ02.

 

Apr 18 2018

Έκθεση Βολανάκη & Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, το 1ο Γυμνάσιο Κορίνθου διοργάνωσε και πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Αθήνα με τη συμμετοχή δύο τμημάτων της δευτέρας τάξης, του Β3 και του Β4.
1ος προορισμός ήταν η έκθεση για το μεγάλο ζωγράφο του 19ου αι. Κωνσταντίνο Βολανάκη που διοργανώθηκε με την επιμέλεια του Ιδρύματος Θεοχαράκη.
2ος προορισμός μας ήταν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν διδακτικός και ψυχαγωγικός. Συγκεκριμένα επιδιώχθηκε οι μαθητές:
α. να έρθουν σε επαφή με αυθεντικά έργα ενός μεγάλου καλλιτέχνη και να αισθανθούν τη μαγεία της τέχνης και την ομορφιά της απολαμβάνοντας την ξενάγηση στους χώρους του Ιδρύματος από μια εξαιρετική ξεναγό υπό τους ήχους της κλασικής μουσικής…
β. να ανακαλέσουν και να εμπεδώσουν την γνώση που είχαν διδαχθεί την προηγούμενη χρονιά στο μάθημα της Αρχαίας Ιστορίας μέσω της παρατήρησης και της αναζήτησης εκθεμάτων δουλεύοντας ομαδο-συνεργατικά και διερευνητικά υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών τους και να τη συνδυάσουν με τις πληροφορίες που αποκόμισαν στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (Ιλιάδας) ειδικότερα για τον μυκηναϊκό πολιτισμό.
Οι μαθητές απήλαυσαν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη τη μύηση στα μυστικά και τη ζωή του πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας, ένοιωσαν τη γαλήνη και την ποιητικότητα των τοπίων του, ξεκουράστηκαν στα ηλιοβασιλέματα και συγκλονίστηκαν στις τρικυμισμένες θάλασσές του. Πήραν λοιπόν μια γεύση από την αλμύρα των έργων του και αισθάνθηκαν τυχεροί γι’ αυτή την μοναδική ευκαιρία και πρωτόγνωρη εμπειρία.
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εκτός από την συλλογή των Μυκηναϊκών εκθεμάτων μπόρεσαν να περιηγηθούν και στις υπόλοιπες αίθουσες και να θαυμάσουν και άλλα έργα όπως η κόρη της Φρασίκλειας ή το άγαλμα του Δία, οι τοιχογραφίες της Σαντορίνης ή ο μηχανισμός των Αντικυθήρων κ.α. Σε όλους τους μαθητές είχαν μοιραστεί φύλλα εργασίας σε μια προσπάθεια η περιήγηση τους στους χώρους να έχει τη μορφή διαρκούς αναζήτησης, να τους διατηρεί σε εγρήγορση και να καλλιεργεί την κριτική τους ικανότητα. Και μετά από ένα διάλειμμα στον περίβολο του Αρχαιολογικού επέστρεψαν ανανεωμένοι και πλούσιοι στην Κόρινθο.
Η επίσκεψη οργανώθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων της Γλώσσας, της Ιστορίας και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας τα οποία ενώνει ως κοινός άξονας η Τέχνη κάθε εποχής και μορφής. Αρχηγός της επίσκεψης ήταν η φιλόλογος Γκότση Ειρήνη και συνοδοί καθηγητές η κα. Τριανταφύλλου Αντιγόνη (αγγλικής φιλολογίας) και η κα. Τρεντίδου Κωνσταντίνα (καθηγήτρια Πληροφορικής).

 

Apr 17 2018

Στο εργαστήρι του Τουλούζ Λωτρέκ

Την Τρίτη 27/03/2018 μαθητές από τα τμήματα Β3 και Β4 του σχολείου μας παρακολούθησαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας το εκπαιδευτικό-πολιτιστικό πρόγραμμα «Στο εργαστήρι του Τουλούζ Λωτρέκ».

Οι μαθητές μας, μέσα από την εξαιρετική παρουσίαση της κας Τόνιας Τζαναβάρα, «επισκέφθηκαν» το atelier του διάσημου Γάλλου ζωγράφου,γνώρισαν πτυχές της ζωής και του έργου του και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, εμπνεόμενοι από αυτόν, συμμετέχοντας στο βιωματικό εργαστήρι που ολοκλήρωσε την παρουσίαση.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων των γαλλικών και των καλλιτεχνικών.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Γκογκάκη Νίκη(ΠΕ08),

Κοντοχριστοπούλου Μαρία(ΠΕ05)

Apr 16 2018

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη:Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

 Την Τετάρτη 18-10-2017 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου επισκέφτηκαν, στο  Ίδρυμα Θεοχαράκη, την έκθεση –αφιέρωμα στην  Μαρία Κάλλας.Στην μοναδική αυτή έκθεση με περισσότερα από διακόσια προσωπικά αντικείμενα της διασημότερης ελληνίδας της σύγχρονης εποχής, κοστούμια θεάτρου, φορέματα, έπιπλα, κοσμήματα, ιδιόχειρες επιστολές, επιστολές συγγενών, φίλων και καλλιτεχνών,οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία και την προσφορά της μοναδικής τραγωδού και λυρικής τραγουδίστριας,ενός ζωντανού μύθου,που ζει και αποκτά όλο και μεγαλύτερη ένταση και λάμψη.Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο ΛαΪκής Τέχνης και Παράδοσης « Αγγελικής Χατζημιχάλη».Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου ,όπου εκτίθενται συλλογές με έργα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, αγγειοπλαστικής, παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και χαλιά φτιαγμένα σε αργαλειούς, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στην Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία ενώ άλλα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών. Στο χώρο βρίσκονται έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα, που ανήκαν στην Αγγελική Χατζημιχάλη καθώς επίσης βραβεία και μετάλλια που της απονεμήθηκαν για το λαογραφικό έργο της. Ο χώρος, ως φορέας πολιτισμού,προσφέρεται για μελέτη ,εκπαίδευση και ψυχαγωγία  λειτουργώντας σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:
Κοντοχριστοπούλου Μαρία,ΠΕ05,Γαλλικών,
Γοραντωνάκη Αναστασία,ΠΕ16 ,Μουσικής

 

 

Apr 03 2018

Θεατρική Παράσταση “Δον Κιχώτης”-Θέατρο Παλλάς

Την Παρασκευή 22/12/17 μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν, στο θέατρο Παλλάς, την παράσταση «Δον Κιχώτης»,βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
Οι συντελεστές της παράστασης, προσεγγίζοντας με χιούμορ, ανανεωτικό πνεύμα και πολλή μουσική το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διασκέδασαν τους θεατές μέσα από ένα φαντασμαγορικό θέαμα ,εμπλουτισμένο με στοιχεία από την commedia del’ arte και το θέατρο του δρόμου, όπου ο Δον Κιχώτης και ο πιστός του ιπποκόμος Σάντσο Πάντσα« μάχονταν για τη δόξα και την ιδανική αγάπη, αντιμέτωποι με γιγάντιους ανεμόμυλους και αλλόκοτα τέρατα, με φόντο μυστικές σπηλιές και παραμυθένια τοπία».
Οι μαθητές μας απόλαυσαν το μαγικό ταξίδι του ήρωα και του υπηρέτη του , γέλασαν με τα παθήματα και τις περιπέτειές τους ,πρότειναν λύσεις στα προβλήματα που προέκυπταν και ένιωσαν συνοδοιπόροι τους ,αφού οι πρωταγωνιστές της παράστασης, Γιάννης Στάνκογλου (Δον Κιχώτης) και Δημήτρης Πιατάς (Σάντσο Πάντσα), προέτρεπαν διαρκώς το κοινό τους να συμμετέχει στα όσα διαδραματίζονταν στη σκηνή.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Κοντοχριστοπούλου Μαρία(ΠΕ05)

Mar 30 2018

Εργασία στο μάθημα της Βυζαντινής Ιστορίας,Β’ τάξη

Ένα εξαιρετικό έργο της μαθήτριάς μας Παναγοπούλου Αναστασίας,του Β2.

Mar 19 2018

Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

Mar 18 2018

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α’ Γυμνασίου

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης επισκέφθηκαν ,στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας,το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Κόρινθο και το κέντρο Γραμμή του Χρόνου,στην Ποσειδωνία Κορίνθου.

Οι μαθητές/τριες, αφού μοιράστηκαν σε ομάδες, με τη βοήθεια των συνοδών καθηγητριών αλλά και των υπευθύνων του μουσείου συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας με βάση τα εκθέματα στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου.Έπειτα επισκεφθηκαν το κέντρο Γραμμή του Χρόνου,στην περιοχή Ποσειδωνία της Κορίνθου,όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα “6 χιλιόμετρα:Από την Αρχαία Δίολκο…στη Διώρυγα της Κορίνθου”.Μέσω της ιστοριογραμμής έκαναν ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στους αιώνες με τη βοήθεια φωτογραφιών,κειμένων,βιωματικής προσέγγισης,επιστήμης και τεχνολογίας. Read the rest of this entry »

Dec 17 2017

Διδακτική επίσκεψη στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 η Α’ τάξη επισκέφτηκε το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείου Κορίνθου, Β. Πετρόπουλου – Παν. Γαρταγάνη και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ο μαγικός σπόρος» στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας . Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις- ομάδες: α) Α1, Α2 με συνοδούς καθηγήτριες την κα. Θεοδωράτου Ευγενία και την κα Διαμαντοπούλου Ιωάννα, β)Α3, Α4 με συνοδούς καθηγήτριες την κα Γκότση Ειρήνη και την κα Παπαντωνίου Γεωργία.

Με την άφιξη τους στο Μουσείο οι μαθητές αρχικά θαύμασαν το ιδιαίτερης ομορφιάς κτίριο του, το οποίο το κτίσθηκε με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Ακαδημαΐκού Σόλωνος Κυδωνιάτη και οι δαπάνες καλύφθηκαν κατεξοχήν από την ιδρύτρια, την οποία βοήθησε οικονομικά και ηθικά το Υπουργείο Πολιτισμού. Στη συνέχεια, αφού οι υπεύθυνες του Μουσείο καλωσόρισαν τους μαθητές, ξεκίνησε το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα διαπραγματεύεται το πιο πολύτιμο αγαθό της καθημερινότητας, το ψωμί, το οποίο αποτελεί αναντικατάστατο καταναλωτικό αγαθό, αφορμή και λόγο συγκέντρωσης της οικογένειας γύρω από το τραπέζι, αντικείμενο εργασίας, βασικό άξονα μεγάλων εορτών και θρησκευτικών εθίμων, ενώ παραμένει κοινό για όλους τους πολιτισμούς και λαούς του κόσμου, Στο πρόγραμμα αυτό, οι μαθητές έμαθαν για τους διαφορετικούς σπόρους από τους οποίους μπορούμε να παρασκευάσουμε ψωμί, καθώς και τις βασικές μεθόδους και στάδια παραγωγής στα παλαιά και νεότερα χρόνια. Μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό περιηγηθήκαν σε διάφορες περιοχές και εξερεύνησαν τα διάφορα έθιμα, παραδόσεις αλλά και γνώσεις που χρειάζονται για τη προετοιμασία του ψωμιού, ώστε να εκτιμήσουν την αξία και συμβολική σημασία του σε καιρούς ειρήνης, αλλά και πολέμου και ανέχειας. Στη συνέχεια του προγράμματος, κατασκεύασαν επιστρατεύοντας τη φαντασία και την καλλιτεχνική τους διάθεση ένα πρακτικό ημερολόγιο των τεσσάρων εποχών με θεματολογία εμπνευσμένη από τους σπόρους και τη φύση, το ψωμί και τις παραδόσεις που το αγκαλιάζουν. Τέλος παρακολουθήσαν ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για το ψωμί της Αρμενίας.
Ήταν μια πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική επίσκεψη, που χάρισε στα παιδιά πολλές γνώσεις για την << ουσία της ζωής >>, το ψωμί.
Ευχαριστούμε πολύ το υπεύθυνο προσωπικό του Μουσείου για τη φιλοξενία του και για τις γνώσεις που μας προσέφερε για τον θεμέλιο λίθο της διατροφής μας, το ψωμί.

Older posts «